Pētījumi par mālu suspensiju koagulāciju - Misjūne, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2014)
PĒTĪJUMI PAR MĀLU SUSPENSIJU KOAGULĀCIJU. Misjūne J., darba vadītājs prof. Actiņš A.. Maģistra darbs, 43 lappuses, 18 attēli, 4 tabulas, 53 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā tika apkopoti materiāli par māliem, to iedalījumu, struktūru, izmantošanu, mālu koloīdiem šķīdumiem un mālu koagulācijas iespējām un procesiem. Tika pētītas smektītu un illītu mālu izdalīšanas iespējas, izmantojot dažādu azīnu hidrogenhlorīdus. Koagulanta sorbcija mālu starpplakņu telpā tika noteikta ar pulvera rentgendifraktometriju, diferenciāli termisko – termogravimetrisko analīzi un infrasarkano spektrometriju. Mālu sorbcijas kapacitāti pēc koagulācijas ar dažādiem azīnu hidrogenhlorīdiem noteica ar metilēnzilā metodi. MĀLI, KOAGULĀCIJA, AZĪNI, PULVERU RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, DTA/TG, INFROSARKANĀ SPEKTROMETRIJA, SORBCIJAS KAPACITĀTE.

RESEARCH ON THE COAGULATION OF CLAY DISPERSIONS. Misjune J., Supervisor Dr. chem. prof. Actins A. Master thesis 43 pages, 18 figures, 4 tables, 53 literature references. In Latvian. In this thesis are summarized materials about clay its classification, structure, uses, clay colloidal solutions and clay coagulation capabilities and processes. Smectites and illite clay extraction were studied by using variety of azin hydrogenchloride. Clay sorption in interlayer space was determinate with x-ray diffraction, differential termal and thermogravimetric analysis and infrared spectrometry. Clay sorption capacity after coagulation with variety azin hydrochlorides was determined with methylene blue method. CLAY, COAGULATION OF CLAY, AZINE, POWER X-RAY DIF1RACTOMETRY, DTA/TG, INFRARED SPECTRISCOPY, SORPTION CAPACITY.
Research on the coagulation of clay dispersions
Keywords: Ķīmija