Traumatisma riska novēršana mielomas slimības pacientiem - Dmitrijeva, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – Traumatisma riska novēršana mielomas slimības pacientiem. Bakalaura darba tēma ir izstrādāta, balstoties uz pieredzi darbā ar hematoonkoloģiskiem pacientiem, tai skaitā - mielomas slimības pacientiem. Turklāt pagaidām ir veikts maz pētījumu, saistībā ar šo tēmu. Darba autore uzskata, ka traumatisma risku preventīvie pasākumi mielomas slimības pacientiem, var uzlabot pacienta un viņa ģimenes dzīvi, kā arī spēj palīdzēt ietaupīt papildus resursus. Darba mērķis ir: izpētīt traumatisma risku veicinošus faktorus un drošas vides nodrošināšanu mielomas slimības pacientiem. Pētniecības uzdevumi: apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par onkoloģiju un traumatisma risku novēršanu; izstrādāt anketu; pielietot Džeimsa Rīzona (James Reason) izstrādāto „Šveices siera modeli” pētījuma darbā; izveidot respondentu grupu; veikt anketēšanu; apkopot un analizēt iegūtos datus; izstrādāt secinājumus; izstrādāt ieteikumus. Izvirzītā hipotēze: Drošas vides nodrošināšana un pacienta novērtēšana samazina traumatisma risku mielomas slimības pacientiem. Pētniecības instruments: anketa. Pētniecības metode – pētījumā izmantota kvantitatīvā pētniecības metode. Pētījuma rezultāti liecina to, ka pacienta traumatisma risku veicinoši faktori ir mielomas pacienta vecums un mielomas slimības simptomātika: pastiprināta asiņošanas tendece; patoloģiski kaulu lūzumi; nespēks, nogurums; neiroloģiska rakstura simptomātika muguras smadzeņu kompresijas dēļ. Pētījuma rezultāti liecina, ka izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies – drošas vides nodrošināšana un pacienta novērtēšana samazina traumatisma risku mielomas slimības pacientam. Pētījumā bija izmantots 41 literatūras avots: 9 avoti krievu valodā; 10 angļu valodā; 22 latviešu valodā. Atslēgvārdi: mielomas slimība; traumatisma riska novēršana; patoloģiski kaulu lūzumi; droša vide; pacientu drošība.

Bachelor thesis - Prevention of traumatic risks for myeloma patients. Bachelor's thesis was developed upon work experience with hematology - oncology patients, including myeloma patients. Current research base on the topic provides incomplete understanding of factors causing traumatic risks of myloma patients. The author examines these factors in more detail because traumatic risks prevention for myeloma patients improves life quality of myeloma patients and their families and also can help to save additional resources. The objective of this Bachelor paper is to research factors that cause traumatic risks and there by help to provide safe environment for myloma patients. The Research task is to compile and analyze scientific literature about oncology and traumatic risk prevention; to develop a questionnaire; to use "Swiss Cheese model" by James Reason in research work; to form a group of respondents; to distribute the questionnaire and gather data; to summarize and analyze the resulting data; to make conclusions; to make recommendations. Hypothesis: Provision of safe environment and nursing assessment of patient decreases traumatic risks for myeloma patients. The research is conducted using a questionnaire. The research uses the quantitative research method. The research results show that increasing factors of traumatic risk for myloma patients are age and myeloma disease symptoms: bleeding tendency; pathologic fractures; fatigue, weakness; neurological symptoms caused by spinal cord compression. The research results confirm the proposed hypothesis - provision of safe environment and nursing assessment of patient decreases traumatic risks for myeloma patients. The work has a list of 41 bibliography and information sources: 9 on Russian; 10 on English; 22 on Latvian. Keywords: myeloma disease; traumatic risk prevention; pathologic fractures; safe environment; patient safety.
Prevention of traumatic risks for myeloma patients
Keywords: Medicīna; mielomas slimība; traumatisma riska novēršana; patoloģiski kaulu lūzumi; droša vide; pacientu drošība.