Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma tiesiskais regulējums Latvijas Republikā - Štorha, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Autores izraudzītā darba tēma ir „Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma tiesiskais regulējums Latvijas Republikā.” Tēma ir kļuvusi īpaši nozīmīga saistībā ar Latvijas Republikā nesen pārdzīvoto finanšu krīzi un sekām, kuras joprojām redzam savā ikdienā, proti – palielinoties ekonomiskajai nestabilitātei darbinieku tiesību uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ievērošana kļūst apdraudēta. Darba mērķis ir izpētīt ar ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma tiesisko regulējumu saistītās problēmas un sniegt priekšlikumus to risināšanai. Mērķa sasniegšanai darba autore izvirzījusi divus galvenos uzdevumus – ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu regulējošo normatīvo aktu izpēte un atvaļinājuma piešķiršanas un apmaksas kārtības analīze. Pēc darbā izvirzīto uzdevumu veikšanas autore izvirzījusi vairākus priekšlikumus darba tiesības regulējošo normatīvo aktu uzlabošanai, piemēram, par obligāta pienākuma uzlikšanu darba devējam piešķirt ikgadējos apmaksātos atvaļinājumus, darbinieku rakstveida iepazīstināšanu ar atvaļinājumu grafikiem, Ministru kabineta noteikumu izstrādi par darbiem, kuru veikšana saistīta ar īpašu risku. Atslēgvārdi: darba devējs, darbinieks, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, kompensācija.

The written work issue is „Legal basis of annual paid vacation in republic of Latvia.” The issue has become particulary important in the light of recent economical crisis in republic of Latvia and its consequences which we often see in our social life, ie. – by increase of economical disbalance the employ rights for annual paid vacation are put in dangeour. The object of the issue is to explore the problems of legal basis regulation for annual paid vacation and to offer suggestions for its development. To reach the aim of the issue author puts forward two main tasks – research of legal regulation basis for annual paid vacation and its apportion and remuneration procedure analysis. After performing aims of issue author nominates several propositions for development of emplyment rights, e.g., to obligate employers organize annual paid vacations in their entity and creating Cabinet regulations which would contain the list of employment which are related to special risks. Keywords: employer, employee, annual paid vacation, compensation.
Legal base of annual paid holidays in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne