Māsas kompetence kolorektālā vēža skrīninga izpildē ambulatorajā aprūpē - Pustenko, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma “Māsas kompetence kolorektālā zarnu vēža skrīninga izpildē ambulatorajā aprūpē.” Pustenko I., darba vadītāja Mg.paed. Lobova N. Bakalaura darbs 30 lappuses, 21 tabula, 24 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darba tēmas aktualitāti nosaka pieaugošais saslimšanu skaits ar kolorektālo vēzi. No 2019. gada 1. oktobra iespējams izmantot jaunu valsts apmaksātu kolorektālā vēža skrīninga testu. Kā darba mērķis tika izvirzīts noskaidrot, kādi kolorektālā skrīninga testi pieejami Latvijā, kāda ir ambulatorās aprūpes medicīnas māsas loma šādu testu izpildē. Sākot pētījumu tika izvirvīta hipotēze: medicīnas māsa ir kompetenta komunikācijā ar pacientu par kolorektālā vēža testa izpildi. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Literatūras apskatā apkopota informācija par kolorektālo zarnu vēzi, tā klasifikāciju, simptomiem un diagnostikas metodēm. Tika izvēlēts kvantitatīvs pētniecības veids, un pētniecības instruments ir aptaujas anketa. Pētnieciskājā darba daļā tika izstrādātas divas dažādas pētījuma anketas par kolorektālā vēža skrīningu. Tika veikta respondentu anketēšana vecumā no 50 līdz 74 gadiem. Iegūtie rezultāti apkopoti tabulās.

Bachelor thesis in nursing „ nurse competence in colorectal cancer screening research in outpatient care.” Pustenko I., scientific supervisor Mg. paed. Lobova N., 30 pages, 21 table, 24 literature references, 5 appendixes. In Latvian. In recent years number of colorectal cancer patients has been grown. Starting from 1.10.2019 there is a chance to use new colorectal cancer screening test in Latvia. The aim of the work was to find out what colorectal cancer screening tests are used in Latvia, whats nurses role in cancer screening. Hypothesis of the work was: does the nurse provides patients with all information they need to know about colorectal screening test. Bachelor thesis consist of two parts practical and theoretical. Literature review summarises information on colorectal cancer, its classification, symptoms and diagnostic methods. A quantitative type of research was selected. Two different research questionnaires on colorectal cancer screening were developed. Respondents aged 50 to 74 were interviewed. Research results were summarised in tables.
Nurse Competence in Colorectal Cancer screening Research in Outpatient Care
Keywords: Medicīna; KOLOREKTĀLAIS VĒZIS; KOLOREKTĀLĀ VĒŽA SKRĪNINGS; MEDICĪNAS MĀSA; MĀSAS KOMPETENCE AMBULATORAJOS SKRĪNINGOS