Veselības veicināšanas programma vispārējās aprūpes māsām ķirurģijas nodaļās - Skleinova, Irina (Latvijas Universitāte, 2023)
Skleinova I., (2023). Veselības veicināšanas programma vispārējās aprūpes māsām ķirurģijas nodaļās. Bakalaura darbs. Darba vadītājs: Mag. paed., Natālija Lobova. Bakalaura darba tēma: “Veselības veicināšanas programma vispārējās aprūpes māsām ķirurģijas nodaļās.” Fiziskās aktivitātes ir viena no veselības veicināšanas programmas sastāvdaļām, kuras akcentē Pasaules Veselības organizācija un Eiropas Savienības Komisija, rekomendējot veltīt tām 150 minūtes nedēļā. Savā darbā autors teorētiski pētīja kādas ir pasaules speciālistu ieteicamas veselības un darba ražīguma veselības veicināšanas programmas. Un praktiski pētīs par praktizējošo māsu labsajūtu un darba ražīguma pakāpi atkarībā no ikdienas veicamām aktivitātēm, kā arī piedāvās savu izstrādāto vingrinājumu programmu, tādejādi mazinot vispārējo veselības aprūpes māsu psihoemocionālo spriedzi un uzlabojot labsajūtu. Rīga: Latvijas Universitātes, zinātniskais institūts, 68 lpp., 30 att., 1tab., 57 bibl. nos. latviešu, angļu un krievu val. Darbs sastāv no ievada, praktiskās daļas, secinājumiem un pielikumiem. Darba mērķis: Noskaidrot un izveidot pamatotu veselības veicināšanas programmu māsām, strādājošam ķirurģijas nodaļā. Pētījuma jautājums: Kāpēc veselības veicināšanas programma ir vajadzīga masām, kuras strādā ķirurģijas nodaļā? Pētījuma veids: Kvalitatīva pētniecības metode (10 respondenti) Pētījuma instruments: Intervija Respondenti: Vispārējās veselības aprūpes māsas, kuras strādā ķirurģijas nodaļās. Pētījuma bāze: X slimnīca. Materiāls un metodes. Darbā tika izmantota kvalitatīva pētniecības metode-zinātniskās literatūras analīze. Rezultāti Secinājumi Atslēgas vārds: vispārējās aprūpes māsa, ķirurģija, psihoemocionālā veselība, fiziskā veselība.

Skleinova I., (2023). Health promotion programme for general nurses in surgical wards. Bachelor thesis. Supervisor. M.Sc., Natalia Lobova. Bachelor thesis topic. Physical activity is one of the components of health promotion programmes emphasised by the World Health Organisation and the European Commission, which recommend 150 minutes of physical activity per week. In his thesis, the author theoretically investigated the health and productivity promotion programmes recommended by experts worldwide. And practically, he will study the well-being and productivity of practicing nurses depending on the activities they perform on a daily basis, and will propose an exercise programme he has developed, thus reducing the general psycho-emotional tension of nurses and improving their well-being. Riga: University of Latvia, Scientific Institute, 68 p., 30 fig., 1 tab., 57 bibl. nos. in Latvian, English and Russian. The thesis consists of an introduction, a health promotion programme for general nurses working in surgical wards, a practical part, conclusions and appendices. Aim of the thesis. Research question: Why is a health promotion programme necessary for nurses working in a surgical ward? Research design: Qualitative research method (10 respondents) Research instrument: Interview Respondents: General health nurses working in surgical wards. Research base: Hospital X. Material and methods. The qualitative research method was used in the work: analysis of scientific literature. Results Conclusions Key word: general care nursing, surgery, psycho-emotional health, physical health.
Health promotion programme for general nurses in surgical wards
Keywords: Medicīna; Vispārējās aprūpes māsa; Ķirurģija; Ppsihoemocionālā veselība; Fiziskā veselība