Dažādu dabas ekstraktu antioksidatīvās īpašības cilvēka dermas MCŠ kultūrās - Vangravs, Reinis (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī Darba mērķis bija novērtēt dabīgo Fissidens taxifolius, Lentinula edodes un Ganoderma lucidum ekstraktu iedarbību uz cilvēka dermas mezenhimālajām cilmes šūnu kultūrām. Darbā tika apskatīta Fissidens taxifolius, Lentinula edodes un Ganoderma lucidum dabīgo karstā ūdens ekstraktu ietekme uz četrām MCŠ kultūrām, pārbaudot to ietekmi uz SA β-gal aktivitāti un spēju reducēt ROS (reaktīvās skābekļa formas). Kopumā G. lucidum uzrādīja vispozitīvākos rezultātus gan β-gal aktivitātes, gan ROS testā. L. edodes ir līdzīgas īpašības, bet ar mazāku reducējošo potenciālu. F. taxifolius klātbūtnē netika novērota vērā ņemama antioksidatīvā aktivitāte. Darbs tika izstrādāts Latvijas Universitātes Bioanalītisko un biodozimetrijas metožu laboratorijā. Atslēgvārdi: mezenhimālās cilmes šūnas, senescence, ROS, SA β-gal, brīvie radikāļi, dabīgie antioksidanti.

The aim of this study was to evaluate the effect of natural extracts from Fissidens taxifolius, Lentinula edodes and Ganoderma lucidum on human skin-derived mesenchymal stem cell cultures. The effect of Fissidens taxifolius, Lentinula edodes and Ganoderma lucidum natural hot water extracts on four MSC cultures was evaluated by examining their impact on SA β-gal activity and the ability to reduce ROS (reactive oxygen species). G. lucidum shows the most positive efects both on β-gal activity and ROS test. L. edodes has similar qualities, but with a weaker reducing potential. No notewothy antioxidant activity was observed with F. taxifolius. This study was performed in Laboratory of Bioanalytical and biodosimetry methods, University of Latvia. Keywords: mesenchymal stem cells, senescence, ROS, SA β-gal, free radicals, natural antioksidants.
Evaluation of various natural extract antioxidant properties on human skin MSC cultures
Keywords: Bioloģija