Matemātikas apgūšana āra nodarbībās 4 – 5 gadu vecumā - Ābelīte, Vikija (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba temats: matemātikas apgūšana āra nodarbībās 2.posmā. Darba mērķis ir empīriski un ar praktiskiem piemēriem, kādiem līdzekļiem un cik veiksmīgi ir iespējams apgūt matemātikas jomu āra nodarbībās 4 – 5 gadu vecumā. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām, kurās ietvertas vairākas apakšnodaļas. Teorētiskajā daļā tiek aplūkots, kas ir āra nodarbības, kā tās tiek īstenotas ārvalstīs un Latvijā. Tiek pētīti un izmantoti dažādi autora darbi. Otrajā teorētiskajā daļā tiek pētīts vecuma grupa no 4 – 5 gadi, padziļinātāk matemātikas jomu. Kā arī teorētiskai daļa tika izstrādāta aptauja, ar mērķi noskaidrot pedagoga viedokli un pieredzi par āra nodarbībām un matemātikas jomas apgūšanu pirmsskolā. Aptaujas rezultāti tika apkopoti un iekļauti darbā. Empīriskajā daļā tiek izstrādātas un realizētas āra nodarbības, kur dominē matemātikas joma, divās pirmsskolas izglītības iestādēs. Tiek pētīts, cik veiksmīgi notiek matemātikas apguve āra nodarbībās un cik veiksmīgi tās var integrēt ar citām mācību jomām. Ir sakopoti dažādi matemātiski uzdevumi, kādus var veikt ar bērniem ārā, piemēri. Empīriskās daļas noslēgumā tiek aprakstīti autores secinājumi par āra nodarbību nepieciešamību iekļaušanu pirmsskolā un apstiprinājums, ka matemātiku bērni āra vidē apgūst veiksmīgi, to ir viegli integrēt ar citām mācību jomām un gan bērniem, gan pedagogam ir interesants šāds mācību veids.

The topic of the qualification work: learning mathematics in outdoor classes for 4 – 5 year old in preschool. The aim of the work is empirically and with practical examples show what means and how successfully it is possible to learn the mathematic in outdoor lessons at the age of 4-5 years. The qualification work consists of two parts, which contain several subsections. The theoretical part examines what outdoor lessons are, how they are implemented in foreign countries and in Latvia. Various works of the author are studied and used. In the second theoretical part are description about the age group from 4 to 5 years, in more depth in the field of mathematics. As well as the theoretical part, a survey was developed with the aim of finding out the teacher's opinion and experience about outdoor lessons and learning the field of mathematics in preschool. The results of the survey were collected and included in the work. In the empirical part is worked and lead mathematical outdoor lessons in two different preschools. It is being studied how successfully mathematics is learned in outdoor lessons and how successfully they can be integrated with other learning areas. Examples of various math problems that can be done with children outside have been collected. At the end of the empirical part, the author's conclusions about the successfuls of including outdoor classes in preschool and confirmation that children learn mathematics successfully in an outdoor environment, it is easy to integrate it with other learning areas, and both children and educators find this type of learning interesting.
Learning mathematics in outdoor classes for 4 – 5 year old in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; Matemātikas joma; āra nodarbības; brīvdabas pedagoģija; jomu integrēšana; pirmsskola