Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma regulējums parāda piedziņas sektorā. - Karlsons, Matīss (Latvijas Universitāte, 2023)
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas regulējuma subjektu loks paliek arvien plašāks, kā rezultātā jaunajiem likuma subjektiem nākas izstrādāt iekšējās kontroles sistēmas, jāveic klienta izpētes, jāziņo par aizdomīgiem darījumiem un jāveic citas darbības. Viens no jaunākajiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas regulējuma subjektiem ir parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji. Šī pētījuma gaitā Autors analizēs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas regulējumu attiecībā uz parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējiem, iekšējās kontroles sistēmas ieviešanu, klientu izpētes veikšanas problemātiku, kā arī Sankciju likuma regulējumu prasību ieviešanu iekšējās kontroles sistēmā. Pētījuma ietvaros Autors secināja, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji iekļauti nepamatoti kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma “vispārīgie” subjekti, kā arī tika konstatētas dažādas problēmas klientu izpētes veikšanā.

The anti - money laundering and terrorist and proliferating financing rules remains more extensive, with the result that new subjects of law need to develop internal control systems, perform client research, report suspicious transactions and perform other activities. One of the most recent subjects of money laundering and prevention of terrorism and proliferating financing is debt collection companies. In the course of this study, the author will analyse the framework for the prevention of money laundering and terrorist and proliferating financing from perspective of debt collection companies, the implement of internal control systems, the problem of conducting customer research, as well as the implement of the requirements of the sanctions law in the internal control system. In the course of the study, the author concluded that the debt collection companies were included as the “general” subjects of the Law on the Prevention of Money Laundering and Terrorist and Proliferating Financing, as well as various problems in the performance of customer research were identified.
Prevention of Money Laundering and Terrorism and Proliferation Financing law regulation in debt collection area.
Keywords: Juridiskā zinātne; Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija; klientu izpēte; patiesā labuma guvēji; politiski nozīmīgas personas