Tendences izjust vainu, prosociālas orientācijas un dusmu reakciju saistība - Zadināne, Daiga (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī bakalaura darba mērķis bija noteikt, vai/kādas saistības 19–25 gadus vecu studentu izlasē pastāv starp tendenci izjust vainu, prosociālu orientāciju un dusmu reakcijām. Korelatīva dizaina pētījumā 114 studentu (19 vīriešu, 95 sieviešu) izlasē (M=21,78 gadi, SD=1,99) tika izmantota Vainas izjūtas kā personības iezīmes skala no Vainas izjūtas aptaujas, Prosociālās orientācijas aptauja un Dusmu reakciju aptauja. Rezultātu analīze neuzrādīja saistību starp tendenci izjust vainu un prosociālu orientāciju, savukārt tendence izjust vainu statistiski nozīmīgi korelēja ar dusmu ruminēšanu. Apstiprinājās statistiski nozīmīga pozitīva saistība uz citiem orientētai empātijai ar konstruktīvi izpaustām dusmām, pretēji – negatīva ar agresīvi izpaustām dusmām. Atslēgas vārdi: tendence izjust vainu, prosociāla orientācija, dusmu reakcijas

The aim of this study was to determine whether/what links there are among guilt proneness, prosocial orientation and anger responses in a sample of 18–25 years old students. Trait guilt scale from Guilt Inventory, The Prosocial Personality Battery and Behavioral Anger Response Questionnaire were used in a correlative study in a sample of 114 students (19 men, 95 women; M=21,78 years, SD=1,99). Analysis of results did not show a link between guilt proneness and prosocial orientation, whereas guilt proneness had a statistically significant correlation with rumination. A statistically significant positive link between other-oriented empathy and assertiveness was confirmed, just the opposite – there was a negative link between other-oriented empathy and direct anger-out. Key words: guilt proneness, prosocial orientation, anger responses
The links among guilt proneness, prosocial orientation and anger responses
Keywords: Psiholoģija; tendence izjust vainu; prosociāla orientācija; dusmu reakcijas; guilt proneness, prosocial orientation, anger responses