Kerlingera indeksa adaptācija un aprobācija liberālisma un konservatīvisma mērīšanai: Latvijas gadījums - Pušmucāns, Elvis (Latvijas Universitāte, 2021)
Amerikāņu izglītības psihologs Freds Kerlingers ir norādījis, ka politisko ideoloģiju būtu jāuztver kā multidimensionāla parādību un to atbilstoši tā arī jāmēra. Balstoties uz šo atziņu un F. Kerlingera norādījumiem šī darba mērķis ir izstrādāt un pamatot instrumentāriju liberālisma – konservatīvisma mērīšanai Latvijā. Pētniecībā zinātnisko kritēriju “pamatotība” var raksturot kā empīrisko datu vai filozofisku/teorētisku pieņēmumu atbilstību realitātei un zinātniskajā lietratūrā tiek norādīts, ka ideoloģiju var uztvert gan kā abstraktu, gan kā “plūstošu” parādību, kas var sarežģīt tās mērījumu veikšanu. Maģistra darbā tiek atklāts kā veikt kvantitatīvu validācijas pētījumu. Tāpat pētījumā tiek aplūkoti dažādi teorētiskie avoti par aptaujas anketu un indeksu veidošanu. Pētījuma gaitā tika gūtas nozīmīgas atziņas, kura būtu jāņem vērā turpmākajos politiskās ideoloģijas mērījumos Latvijā. Atslēgvārdi: liberālisms, konservatīvisms, tiešās mērījumu skalas, multidimensionālās mērījumu skalas, aptaujas anketu veidošana, pamatotība un validācija.

Fred Kerlinger, an American educational psychologist, has pointed out that political ideology should be perceived as a multidimensional phenomenon and measured accordingly. Based on this findings of F. Kerlinger, the aim of this work is to develop and validate an instrument for measuring liberalism – conservatism in Latvia. In research, the scientific criteria of “validity” can be described as the comparability of empirical data or philosophical/theoretical assumptions to reality, and scientific literature indicates that ideology can be perceived both as an abstract and “flowing” phenomena, which can make that can complicate its measurement. This master's thesis reveals how to conduct a quantitative validation study. The study also looks at different theoretical sources about questionnaire and index creation. In the course of this study, significant findings were obtained, which should be taken into account in future measurements of political ideology in Latvia. Keywords: liberalism, conservatism, direct measurement scales, multi-item measurement scales, questionnaire creation, validity and validation.
Adaptation and approbation of the Kerlinger index for measuring liberalism and conservatism: the case of Latvia
Keywords: Socioloģija; liberālisms; konservatīvisms; tiešās mērījumu skalas; multidimensionālās mērījumu skalas; aptaujas anketu veidošana