Dzelzceļa satiksmes radītā atmosfēras piesārņojuma novērtējums Rīgas teritorijā - Butāne, Rūta (Latvijas Universitāte, 2016)
Dzelzceļa pārvadājumu nozare Latvijā ir viena no pelnošākajām nozarēm valstī, bez tam dzelzceļa transports tiek uzskatīts par vienu no videi ‘’draudzīgākajiem’’ transporta veidiem, tomēr likumdošanas prasības neparedz atmosfēras piesārņojuma detalizētu novērtēšanu dzelzceļa transporta vienību kustību trajektorijām ārpus uzņēmuma teritorijas. Darba ietvaros pētītas VAS ‘’Latvijas dzelzceļš’’ izmantotās lokomotīves, novērtēts to radītais atmosfēras piesārņojums Rīgas teritorijā esošos pamatplūsmas transporta atzaros un modelēta piesārņojošo vielu dispersija atmosfērā. Modelēšanas rezultātu validācija veika, pamatojoties uz cieto daļiņu mērījumiem brīvi izvēlētos monitoringa punktos.

Railway freight transportation and trade is the most succesful sector in Latvia, furthermore railway transportation is being assumed as one of the most nature-friendly transportation amongst others, however, legislation does not incorporate detailed assessment of atmosphere pollution of transportation trajectory outside of the concern. This work’s study and research include PLC ‘’Latvijas dzelzceļš’’ locomotives used, assessed atmposhere pollution of those locomotives in teritory of Riga’s main transportation streams and modeled polluting matter dispersion into the atmosphere. Modeling results validation made on the basis of particulate matter measurements in freely chosen places of monitoring.
Assesment of railway traffic air pollution in Riga agglomeration
Keywords: Vides zinātne; dzelzceļš; dīzeļlokomotīve; atmosfēra; emisijas; monitorings