Špineļa tipa ferītu nanomateriālu iegūšana un īpašības - Strīķis, Gundars (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tika pētītas uz stikla substrāta uznestas niķeļa-cinka ferīta plānas kārtiņas. Špineļa tipa ferītiem raksturīga augsta īpatnējā pretestība un augsta magnētiskā caurlaidība, un tie tiek plaši izmantoti dažādās nozarēs. Ferītu plānās kārtiņas ļauj samazināt elektroiekārtu svaru, izmērus, enerģijas patēriņu. Darbā pētītas ar izsmidzināšanas pirolīzes metodi iegūtas plānas Ni-Zn kārtiņas ar sastāvu Ni1-xZnxFe2O4, kur x=0; 0,3; 0,5; 0,7; 1. Iegūtajām plānajām kārtiņām pētīta struktūra, sastāvs, virsmas morfoloģija, elektriskās, dielektriskās un optiskās īpašības.

In this bachelor thesis nickel-zinc thin films deposited on glass substrate were studied. Spinel type ferrites have high electrical resistance and high magnetic permeability, and they are used in a wide range of fields. The use of ferrite thin films allows to reduce weight, size and energy consumption of electronic devices. In this thesis nickel-zinc ferrit thin films with structural formula Ni1-xZnxFe2O4 where x=0; 0,3; 0,5; 0,7; 1 were obtained by using spray pyrolysis processing. In obtained thin films structural properties, chemical content, surface morphology, electrical, dielectric un optical properties were studied.
Synthesis and properties of spinel type ferrite nanomaterials
Keywords: Fizika