Pacienta dzīves izmaiņas pēc stomas izvades operācijas - Mošņikovska, Sandra (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ,,Pacienta dzīves izmaiņas pēc stomas izvades operācijas” izstrādāts ar mērķi – noskaidrot kādi fiziskie, psiholoģiskie un sociālie faktori ietekmē pacienta dzīvi pēc stomas izvades operācijas. Tas balstīts uz Betija Ņūmenas māszinību teoriju. Teorētiskajā daļā, izmantojot pieejamo literatūru apskatīti stomas pacientu klīniskie, psiholoģiskie un sociālie aspekti. Pētījums veikts izmantojot kvantitatīvo pētniecības metodi – anketēšanu. Aptaujā piedalījās 100 pacienti ar kolostomu vai ileostomu. Izvirzītā hipotēze, ka spējot pieņemt dzīves veida un paštēla izmaiņas, pacients spēj fiziski un psiholoģiski adaptēties pēc stomas izvades operācijas, pētījuma laikā apstiprinās. Darbā izmantoti 36 literatūras avoti (latviešu, angļu un krievu valodā). Pētījuma rezultāti tika vizualizēti 10 diagrammās. Darbs sastāv no 5. nodaļām, 10. apakšnodaļām un 2. pielikumiem. Atslēgvārdi:kolostoma, ileostoma, stomas aprūpe, adaptācija, rehabilitācija, stomas izvadīšanas operācija.

The aim of my graduation work, Patient’s life changes after stoma operation, is to explore which of the physical, psychological and social factors influence a client’s (patient’s) life after a colostomy operation. The work is based on Betty Neuman’s nursing theory. With the use of references, clinical, psychological and social aspects of stoma patients are considered in a theoretical part of my work. Practical research of the work was spent with use of a quantitative method. Questioning 100 colostomy patients (clients) participated in a questioning. The research has confirmed a hypothesis, that a patient after a stoma operation is able to accept physical changes of the body and the changes of his or her life style. 36 literary sources in Latvian, English and Russian are used in my work “Patient’s life changes after stoma operation”. The rresults of my research are visualized in 10 diagrams. The work consists of 5 chapters, 10 sub-chapters and 2 appendixes. Key-words:colostomy, ileostomy, stoma care, adaptation, rehabilitation, stoma operation.
Patient’s life changes after stoma operation
Keywords: Medicīna