Rīcība ar nekustamo īpašumu kā ar noziedzīgi iegūtu mantu - Kleine, Renata (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma ir: “Rīcība ar nekustamo īpašumu kā ar noziedzīgi iegūtu mantu.” Noziedzīgi iegūtas mantas tiesību institūts ir viens no Latvijas un pasaules kopumā krimināltiesiskā regulējuma pamatjautājumiem. Spēkā esošās tiesību normas Latvijā paredz iespēju atzīt par noziedzīgi iegūtu, pirmkārt, personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību, piederošu mantu (tajā skaitā nekustamo īpašumu), otrkārt, arī personai piederošu mantu (tajā skaitā nekustamo īpašumu), par kuru šī persona nespēj pierādīt mantas likumīgo izcelsmi, proti, citām personām piederošo mantu. Tēmas aktualitāte ir cieši saistīta ar pēdējo gadu aktīvo cīņu pret noziedzīgi iegūtas mantas legalizāciju, apvienojot gan civiltiesisko, gan krimināltiesisko kontekstu. Šajos procesos iesaistīto personu tiesības un likumiskās intereses tiek skartas, toties iespējas aizsargāt savas intereses un īpašumtiesības kriminālprocesā nav pilnīgas. Strīdīgākie un vairāk diskutējamie sabiedrībā jautājumi ir tieši tie, kas skar augstāk minēto „citām personām piederošās mantas” atzīšanu par noziedzīgi iegūtu un turpmāko rīcību ar to krimināltiesiskā regulējuma ietvaros. Kriminālprocesa likuma grozījumi, kas izdarīti 2021. gada 4.martā, par izmaiņām rīcībā, ja noziedzīgi iegūts nekustamais īpašums ir piekritīgs valstij, aizsargājot labticīgā ieguvēja intereses, tieši liecina par pētāmā jautājuma aktualitāti. Papildus vērojot starptautiskās tiesiskā tendences kopsakarā ar Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas kriminalizēšanas gaitu krimināltiesībās, var apgalvot, ka noziedzīgi iegūtas mantas un rīcības ar noziedzīgi iegūtu mantu jautājumi ir visai svarīgi mūsdienās. Maģistra darba mērķis ir izpētīt krimināltiesiskā un kriminālprocesuālā regulējuma saturu tēmas sakarā, tikt skaidrībā par tiesību normu piemērošanas aspektiem un jēgu, izanalizēt iesaistīto personu pienākumus un tiesības, saprotot, kādas ir iespējas īstenot savas intereses, normatīvā regulējuma strīdīgo jautājumu identifikācija, normu piemērošanas praktisko problēmaspektu norādīšana un iespējamo virzienu risinājumiem izstrādāšana. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 14 apakšnodaļām, ievada un kopsavilkuma.

The title of the Master’s Thesis is: “Handling of Real Estate as Property Obtained from Crime”. The institution of property obtained from crime is one of the basic issues of the criminal law regulation in Latvia and in the world. The legal norms in force in Latvia provide for the possibility to recognize as criminally acquired, firstly, the property (including real estate) belonging to a person who has the right to defence, and secondly, also the property belonging to a person (including real estate), where such person is unable to prove the legal origin of the property, i.e., the property belonging to other persons. The topicality of the issue is closely related to the active struggle in recent years against the legalization of property obtained from crime, combining both the contexts of civil and criminal law. The rights and legitimate interests of the persons involved in these proceedings are affected, while the possibilities to protect their interests and property rights in criminal proceedings are incomplete. The most controversial and debatable issues in the society are those that concern the recognition of the aforementioned “property belonging to other persons” as obtained from crime and further actions with it within the framework of criminal law. Amendments to the Criminal Procedure Law, made on 4 March 2021, regarding changes in behaviour, if the real estate obtained from crime is under the jurisdiction of the state, protecting the interests of the bona fide acquirer, directly indicate the topicality of the researched issue. In addition, having observed the international legal tendencies in connection with the progress of criminalization of money laundering in Latvia in criminal law, it can be stated that the issues of property obtained from crime and actions with property obtained from crime are rather important nowadays. The aim of the Master’s Thesis is to study the content of criminal law and criminal procedure regulation in connection with the topic, to clarify the aspects and meaning of application of legal norms, to analyse the duties and rights of involved persons, understanding the possibilities of implementing their interests, identification of disputable issues of the regulation, indicating the practical problem issues in applying the norms and developing possible directions for solutions. The Master’s Thesis consists of 3 chapters and 14 sections, an introduction and a summary.
Handling of Real Estate as Property Obtained from Crime
Keywords: Tiesību zinātne; Nekustamais īpašums; Krimināllikums; Mantas atzīšana par noziedzīgi iegūtu; Rīcība ar noziedzīgi iegūtu mantu; Principle of protection of a bona fide acquirer