Atsevišķu kategoriju speciālisti kriminālprocesā - Ļeškeviča, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs studiju programmā „Tiesību zinātnes” ir izstrādāts par tēmu „Atsevišķu kategoriju speciālisti kriminālprocesā”. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, no kurām vairākām ir apakšnodaļas, un kopsavilkuma. Speciālista institūts kriminālprocesā ir ieviests pēc pamatregulējuma pieņemšanas, kad likumdevējs nodalīja speciālistu no eksperta. Šis ir kriminālprocesa dalībnieks, kurš, neskatoties uz tā ieviešanas mērķi un dalības kārtības regulējumu, praksē netiek pieaicināts bieži. Tādēļ netiek pilnā mērā izmantoti visi efektīvās procesa veikšanas līdzekļi. Līdz ar ko likumā paredzētas iespējas nav pilnīgi novērtētas un izprastas starp kriminālprocesu veicējiem. Ņemot vērā izmeklēšanā nepieciešamas informācijas plašumu, procesā nevar aprobežoties ar ierastiem dalībniekiem. Autore piedāvā pielietot arī nestandarta profesiju pārstāvju iemaņas, kuru izmantošana var tikt kvalificēta kā speciālista dalība. Darba izstrādes pamatuzdevumi ir speciālista institūta būtības un nepieciešamības izvērtēšana, nestandarta profesiju pārstāvju (ezotēriķu) kā speciālistu pieaicināšanas iespējamības izvērtēšana, to dalības iespējamo trūkumu analīze, kā arī ezotēriķu kā speciālistu pieaicināšanas kriminālprocesā Latvijas un ārvalstu pieredzes analīze. Darba izstrādes rezultātā ir panākts nostādītais mērķis – pievērst kriminālprocesa veicēju uzmanību speciālista institūtam un izskaidrot speciālista dalības būtību, kā arī izteikt priekšlikumu par ezotērisko profesiju speciālistu dalības pienesumu kriminālprocesa ātrākai un efektīvākai norisei.

The bachelor's thesis in the study program "Law" is developed on the topic "Involvement of specialists of certain professions in criminal proceedings". The thesis consists of an introduction, four chapters, some of which have subchapters, and a conclusion. The introduction of the specialist institute in criminal proceedings was implemented after the adoption of the basic regulation, when the legislator separated the specialist from the expert. This participant in the criminal process, despite the intended purpose of its introduction and the regulation of participation procedures, is not frequently involved in practice. As a result, not all effective means of conducting the process are fully utilized. Therefore, the opportunities provided for in the law are not fully appreciated and understood among the participants in the criminal process. Considering the breadth of information required in the investigation, the process cannot be limited to conventional participants alone. The author suggests utilizing the skills of non traditional professions, whose involvement could be qualified as specialist participation. The main assignments of the thesis include evaluating the essence and necessity of the specialist institute, assessing the possibility of involving non-traditional profession representatives (such as esoteric practitioners) as specialists, analyzing the potential deficiencies of their participation, and researching the experiences of involving esoteric practitioners as specialists in criminal proceedings in Latvia and abroad. The goal set in the course of thesis has been achieved - to draw the attention of criminal process participants to the specialist institute and explain the essence of specialist participation, as well as to make a proposal regarding the contribution of specialists in esoteric professions to a faster and more effective course of criminal proceedings.
Involvement of a specialists of certain professions in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; speciālists; kriminālprocess; ezotēriķi; ekstrasenss; speciālās zināšanas