Tērvetes novada iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte - Gerharde, Aija (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā „Tērvetes novada iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte” pētīta Tērvetes iedzīvotāju pārvietošanās lokālā, reģionālā, nacionālā un starptautiskā mērogā. Apskatīta pieejamā literatūra par iedzīvotāju pārvietošanos un ģeogrāfisko mobilitāti, kā arī aplūkoti citi pētījumi par iedzīvotāju mobilitāti, ar kuriem iespējams salīdzināt situāciju Tērvetes novadā. Raksturoti Tērvetes novada iedzīvotāji un apdzīvojuma struktūra, saimnieciskā darbība un infrastruktūra. Ģeogrāfiskā mobilitāte ietver visu veidu pārvietošanos no vienas teritorijas uz citu. Pašreiz ir daudz pētījumu par pilsētu iedzīvotāju mobilitāti, taču nav daudz informācijas par ģeogrāfisko mobilitāti laukos. Intensīvu Tērvetes novada iedzīvotāju mobilitāti nodrošina apdzīvoto vietu atrašanās autoceļu tuvumā un transporta pieejamība. Lielākās apdzīvotās vietas Tērvetes novadā ir Tērvete, Kroņauce, Zelmeņi, Augstkalne un Bukaiši. Tērvetes novada iedzīvotāji galvenokārt pārvietojas mācību vai darba dēļ, tāpēc liela nozīme un ietekme ir valsts galvaspilsētai Rīgai, kurā koncentrēti dažādu nozaru uzņēmumi un augstākās izglītības iestādes. Pamatskolu un vidusskolu audzēkņu mobilitāti nodrošina novadā esošās trīs pamatskolas un viena vidusskola, kā arī apkārtējo novadu mācību iestādes. Novadā ir labi attīstīta lauksaimniecības nozare un izveidoti lieli uzņēmumi, kuros strādā gan vietējie, gan blakus novadu iedzīvotāji. Pētnieciskajā daļā tika veikta iedzīvotāju anketēšana un aptauja. Iegūtie dati tika ievadīti Microsoft Excel programmatūrā, kurā tika veidotas uzskatāmas diagrammas. Darba rezultāti rāda, ka Tērvetes novada iedzīvotāju mobilitāte ietekmē novada attīstību un nākotni. Vienmēr pastāvēs tāda situācija, ka daudzi jaunie iedzīvotāji dosies uz galvaspilsētu un citām lielajām pilsētām, taču tas neizslēdz iespēju atgriezties Tērvetes novadā un turpināt attīstīt uzņēmējdarbību un lauksaimniecību ar inovatīvām idejām un metodēm.

Tērvetes population movements at local, regional, national and international level are being studied in bachelor thesis "Geographical mobility of Tērvete county population". There is being considered the available literature about population movement and geographical mobility, and reviewed other studies about population mobility, which can compare with the situation in Tērvetes region. There are described Tērvetes county population, habitation structure, economic activity and infrastructure. Geographical mobility includes all types of movement from one area to other. Currently, there are many studies about urban mobility, but not very much information about geographical mobility in the countryside. Settlement located near roads and availability of transport ensure intense Tervetes county mobility of the population. The biggest places in Tērvetes region are Tērvete, Kroņauce, Zelmeņi, Augstkalne un Bukaiši. Tērvetes region county are mainly moving for school or work, so there is the importance and impact of capital Riga, where are being concentrated companies of various sector and institutions of higher education. Three primary and one secondary school in region, and schools of adjacent regions ensure the mobility of scholars, as well as the surrounding county school. There are well developed agricultural sector and large companies, where work people from local and neighboring regions. Surveys was carried out in the part of research The collected data were entered in Microsoft Excel software, where was composed considered charts. The results show that mobility of Tērvete county population affect the development and future of region There always exists a situation that many young people go to the capital and other major cities, but it is possible they return in Tērvete region and continue to develop business and agriculture with innovative ideas and methods.
Geographical mobility of Tervete county population
Keywords: Ģeogrāfija