A/S "Rietumu Banka" darbības analīze - Kuzmina, Aina (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba nosaukums ir „A/S „Rietumu Banka” darbības analīze”. Diplomdarba mērėis ir uz bankas A/S Rietumu Banka darbības analīzes pamata izstrādāt priekšlikumus bankas darbības uzlabošanai. Diplomdarbs sastāv no trīs nodaĜām. Pirmā nodaĜa ietver bankas vispārīgo raksturojumu, sniedzamo pakalpojumu klāstu, banku nozares raksturojumu un attīstības analīzi, salīdzināšanu ar konkurentu bankām, kas palīdz tālāk analizēt A/S Rietumu Banka darbību. Otrajā nodaĜā ir veikta bankas finanšu pārskatu analīze – izvērtējot bilanci un peĜĦas un zaudējumu pārskatus laika posmā no 2003.gada līdz 2007.gadam. Trešajā nodaĜā veikta A/S Rietumu Banka finanšu rādītāju analīze, kas Ĝauj novērtēt A/S Rietumu Banka pozīciju banku sektorā. Autore secina, ka A/S Rietumu Banka jāuzlabo maksātspēju, tas ir, spēju dotajā laikā un pilnā apmērā atbildēt par savām saistībām kreditoru priekšā. Sakarā ar to, ka analizējamā periodā samazinājās pašu kapitāla rentabilitāte un bankas finansiālā stabilitāte atrodas zemā līmenī, bankas vadībai nepieciešams veikt pasākumus, lai paaugstinātu pašu kapitāla pieauguma tempus ar mērėi panākt tā atbilstību biznesa attīstības tempiem. Kā arī bankas vadībai ir jāīsteno pasākumi, lai paaugstinātu bankas stabilu konkurētspēju, nepieciešams saglabāt apgrozījumus bankas pamata klientu norēėinu, tekošajos, valūtas kontos, t.i. rentablas klientūras saglabāšana. Lai sasniegtu stabilu stāvokli mainīgajos agresīvas konkurences apstākĜos, nepieciešams palielināt klientu sastāva diversifikāciju, kas nodrošina bankas operāciju kopējo risku samazināšanu. Bankas politikai resursu bāzes formēšanā jābūt virzītai uz pasīvu stabilitātes saglabāšanu un likviditātes uzturēšanu. A/S Rietumu Banka kredītportfeĜa kvalitātie ir labā līmenī, bet tomēr bankas vadībai būtu jāveic pilnveidojumi, lai nodrošinātu plānoto ienesīgumu, nepieĜautu kredītrisku pieaugumu, maksimāli samazinātu nestrādājošo kredītu apjomu. Kreditēšana jāveic ar reālu naudas līdzekĜu saĦemšanas shēmas esamību, kas nodrošina kredītu dzēšanu. UzĦēmumu prasību apmierināšana pēc kredītiem iespējama uz kredītu aprites paātrināšanas rēėina, kā arī no nestrādājošiem kredītiem.

The title of the diplom paper is „ Operation analysis of Rietumu Banka”. The goal of this work is to A/S Rietumu Banka on the base operation analysis to elaborate suggestions for bank operation amelioration. Diplom paper consists of three chapters. First chapter contains the bank’s general profile, provided range of services, profile of the banks branches and development analysis, as well as the bank compare to competitior banks, which helps further to analyse A/S Rietumu Banka operation and position in the Latvian financial market. In second chapter is a detailed and deep analysis of the bank’s financial overview using appraised balance and statements of income and loss through the time period from year 2003 till year 2007. The third chaper is looking at analysis of A/S Rietumu Banka financial indexes, what allows to evaluate A/S Rietumu Banka position at the banking sector. Author infers, that A/S Rietumu Banka must to improve paying capacity, id est, ability in given time table and in full to account for own liabilities to creditor ahead. Due to, that analysable period decreasing return of equity and bank`s financial stability is placed in low level, bank`s management need to perform activities, what will let to elevate equity increment rates with target to achieve adequacy of business level of development. As well as to increase stable competitive capacity of the bank, the management of the bank has necessity to retain turnovers in the bank’s basic clients’ operating, current and currency accounts, it is, a cost-effective preservation of clientele. To reach a stable position in the variable and aggressive competitive conditions, it neccesity to increase diversification in a client’s composition, that provide decreasing the amount of total risk of the bank’s operations. The politics of Rietumu Bank for the formation of resources base has moved to preservation of liabilities stability and maintenance of liquidity. A/S Rietumu Banka credit portfolio quality is on good level, but bank`s management need to carry out improvements, what will let to ensure planned profitability, not to allow credit risk growth, to the utmost reducē not working credit volume. Crediting realizē with real cash receipt scheme eksistence, what will provide credit removal. Company demands satiation of credit is possible on credi turnover acceleration, as well as from not working credits.
Operational analysis of JSC "Rietumu Banka"
Keywords: Finanšu menedžments