Apmierinātības ar partnerattiecībām saistība ar emocionālā intelekta rādītājiem - Veidemane, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot saistību starp apmierinātību ar partnerattiecībām un emocionālo intelektu, kā arī pārbaudīt, vai šī saistība atšķiras vīriešiem un sievietēm. Iepriekšējos pētījumos tiek minēts, ka emocionālais intelekts ir pozitīvi saistīts ar apmierinātību ar partnerattiecībām un prognozē augstāku apmierinātības ar partnerattiecībām līmeni (Mayer et al., 1999). Pētījumos par sievietēm un vīriešiem ir konstatēts, ka arī dzimumu atšķirības ir noteicošs faktors, kas var veicināt problēmas pāra attiecībās (Gottman & Silver 1999). Pētījumā piedalījās 100 respondenti, kas atrodas partnerattiecībās vismaz vienu gadu (50 –vīrieši un 50-sievietes), vidējais vecums 26, 26 gadi. Respondenti aizpildīja Emocionālā intelekta aptauju un Apmierinātības ar partnerattiecībām aptauju. Pēc rezultātu analīzes tika konstatēts, ka statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp indivīda emocionālo intelektu un apmierinātību ar partnerattiecībām pastāv kopējā izlasē un vīriešu grupā.

This study aims to clarify the relationship between individuals emotional intelligence and satisfaction with the couples relationship, as well as to examine gender differences in this relationship. In previous studies, it is mentioned that emotional intelligence is positively related to marital satisfaction and predicts a higher level of marital satisfaction (Mayer et al., 1999). Studies of gender differences have found, that the gender differences are a key factor that may contribute to problems in couples relationship (Gottman & Silver 1999). Sample of study consisted of 100 participants being in couples relationship at least one year (50 male and 50 female), average age in group 26,26 years. All filled in The Self-Report Emotional Intelligence Test and The Comprehensive Marital Satisfaction Scale. It was found that emotional intelligence is related to satisfaction with couples relationship in the whole sample and in sample of men only.
Association of marital satisfaction and emotional intelligence
Keywords: Psiholoģija