Apsūdzētā un cietušā tiesību samērīgums kriminālprocesā - Blase, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Agnese Blase – apsūdzētā un cietušā tiesību samērīgums kriminālprocesā. Noziedzīgu nodarījumu rezultātā rodas noziedzīgā nodarījuma izdarītājs, vēlāk apsūdzētais un cietusī puse jeb cietušais. Kriminālprocesa gaitā ir svarīgi veikt likumīgas darbības apsūdzētā vainas pierādīšanai un sodīšanai, kā arī ievērot cietušā intereses un tiesības. Darba mērķis - izpētīt apsūdzētā un cietušā institūtu kriminālprocesā, kā arī salīdzināt apsūdzētā un cietušā tiesību un pienākumu apjomu atsevišķās procesuālajās stadijās un darbī-bās, mēģinot konstatēt apsūdzētā un cietušā tiesību un pienākumu atšķirības, izzinot un norā-dot uz nepilnībām tiesību normās, saistītām ar apsūdzētā un cietušā tiesību un pienākumu praktisko pielietošanu. Darbā meklētas un analizētas problēmas apsūdzētā un cietušā tiesību realizācijā gan pirmstiesas kriminālprocesā, gan tiesā. Darbs sastāv no ievada un trīs nodaļām, divpadsmit apakšnodaļām. 1. nodaļā sniegts pārskats par apsūdzētā un cietušā institūtu, to būtību, un formulējumu ārvalstu tiesībās. 2. un 3.nodaļā - apskatītas, analizētas un salīdzinātas apsūdzētā un cietušā tiesības pirmstiesas kri-minālprocesā un iztiesāšanas gaitā. Minētajās nodaļas tāpat sīkāk analizētas apsūdzētā un cie-tušā atsevišķas tiesības, kuru ievērošana vai neievērošana var būtiski ietekmēt kriminālprocesa gaitu un rezultātu. 2. un 3.nodaļā iekļauti un analizēti konkrēti tiesu prakses piemēri. Darbs izstrādāts balstoties uz Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, pieejamās specializētās literatūras, juridiskajām publikācijām, tiesu nolēmumiem un publiskās statistikas datiem. Darbā analizēta normatīvā regulējuma piemērošana praksē, doti konkrēti tiesu prakses piemēri. Izstrādes gaitā konstatētas normatīvā regulējuma nepilnības un apzinātas tiesību normu piemērošanas problēmas. Darba noslēguma formulēti secinājumi un izvirzīti iespējamie risinājumi. Atslēgas vārdi: apsūdzētais, cietušais, tiesības, kriminālprocess.

Agnese Blase - the proportionality of rights of the accused and victim in criminal proceedings. In the result of criminal offense occurs the offender, later accused and the aggrieved party or victim. In criminal proceedings it is important to take legal actions convicting the accused guilt and punishment, also respect interests and the rights of the victim. Aim of the work - to explore the accused and the victim institute in criminal proceedings, to compare the accused and the victim's rights and obligations in different stages and actions of proceedings, trying to identify the differences of the accused and the victim's rights and obligations, finding and pointing out weaknesses in law, related to the accused and the victim's realization of the rights practical use. In the work investigated and analyzed the problems of the accused and the victim's realization of rights, both in pre-trial criminal proceedings and in court. The work consists of an introduction and three chapters, twelve subdivisions. Chapter 1 provides an overview institute of the accused and the victim, its nature, and the formulation in foreign law. In Chapter 2 and 3 - discussed, analyzed and compared the rights of the accused and the victims in criminal proceedings and pre-trial process. Those chapters also analyzed in detail the accused and the victim's individual rights, which observance or non-observance may significantly affect the progress and outcome of the criminal proceedings. In Chapter 2 and 3 included in and analyzed certain jurisprudence examples. Work has been based on the legislation of Republic of Latvia, specialized available literature, legal publications, court rulings and public statistical data. In work analyzed the practical application of the normative regulation, provided concrete examples of jurisprudence. During the development identified weaknesses in the normative regulation and identified the problems of provisions application. At the end of work formulated conclusions and offered possible solutions. Keywords: the accused, the victim, the rights, criminal procedure.
The proportionality of rights of the accused and victim in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne