Jūlija Madernieka daiļrade kā iedvesmas avots apģērbu dizaina pētniecībā mākslas valodas pamatos - Medne, Beāte (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma - Jūlija Madernieka daiļrade kā iedvesmas avots apģērbu dizaina pētniecībā mākslas valodas pamatos. Diplomdarba mērķis - izpētīt Jūlija Madernieka daiļradi kā iedvesmas avotu skolēnu radošajā darbā. Diplomdarbā ir izpētīta un analizēta Jūlija Madernieka daiļrade, uzsvērtas specifiskākās iezīmes – ornamenta īpašības un iedvesmas avotu izmantošana. Saistībā ar to, tika veidota uzdevumu kopa mākslas skolas 5.klašu skolēniem mākslas valodas pamatos. Diplomdarbs sastāv no sešām nodaļām: 1.Nodaļā izpētīta Jūlija Madernieka biogrāfija, īss ieskats par mākslinieka dzimto vietu, nodarbošanos un dzīves gaitām. 2.Nodaļā tiek veikta Jūlija Madernieka mākslas darbu analīze - iedvesmas avotu izpēte, krāsu pētniecība. Pētīts, kas ir ornaments un tā pazīmes saistībā ar mākslinieka daiļradi. Veikta viena darba analīze, izmantojot mākslas darbu analīzes metodes. 3.Nodaļā tiek pētīts, kas ir iedvesmas avots, tā nozīme un izmantošanas veidi. 4.Nodaļā īsi aprakstīta tērpu dizaina specifikā, raksturīgākās iezīmes, kolekcijas izveides principi. 5.Nodaļā raksturots skolēnu vecumposms, atbilstoši tam, izpētot metodiskos materiālus, izstrādāta uzdevumu kopa. 6.Nodaļā aprakstīta veiktā pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, uzdevumu kopas aprobācija, kā arī aprakstītas izmantotās mācību metodes. Darba nobeigumā ir apkopota galvenā informācija par pedagoģisko izmēģinājuma darbību un veikti secinājumi. Pielikumi, kas satur vērtēšanu, metodiskos materiālus, skolēnu un autores praktiskos darbus Darbs sastāv no 70 lapām un 12 pielikumiem Atslēgvārdi: Jūlijs Madernieks, ornaments, iedvesmas avots, mākslas valodas pamati

Thesis theme - the creative work of Jūlijs Madernieks as a source of inspiration for the study of clothing design in Basics of art language. The aim of thesis - to research creative work of Julijs Madernieks as source of inspiration for pupils` creative work. The diploma thesis includes research and analyze of creative work of Julijs Madernieks. It emphasize specific features - the characteristics of the ornament and the its use as sources of inspiration. The set of tasks in Basics of art language for art school`s 5th grade pupils was created based on research. The thesis consists of six chapters: 1.The first chapter consists of research of Julijs Madernieks` biography, short description of birth place of artist, his occupation and life course. 2.The second chapter consists of Julijs Madernieks` artworks analysis - research of sources of inspiration and color palette. The ornament and its features related to the artist's work have been studied. One artwork analysis was performed by using artwork analysis methods. 3.In the third chapter the meaning of source of inspiration and ways of its use has been researched. 4.Short description of specifics of clothing design, its most characteristic features and principles of creating a collection has been described in the fourth chapter. 5.The fifth chapter consists of description of pupils` age and accordingly a set of tasks has been developed by researching methodological materials. 6.In the sixth chapter pedagogical trial work and set of tasks approbation as well as teaching methods used has been described. Main information about the pedagogical trial activity and conclusions has been compiled at the end of the thesis. Pielikumi, kas satur vērtēšanu, metodiskos materiālus, skolēnu un autores praktiskos darbus Annexes which contains evaluation, methodological materials, practical works of students and the author. The thesis consists of 70 pages and 12 annexes. Key words: Julijs Madernieks, ornament, source of inspiration, Basics of art language
The Creative Work of Julijs Madernieks as a Source of Inspiration for the Study of Clothing Design in Basics of Art Language
Keywords: Pedagoģija; Jūlijs Madernieks; Ornaments; Iedvesmas avots; Mākslas valodas pamati