Citohroma c peroksidāzes loma Zymomonas Mobilis termiskā un oksidatīvā stresa noturībā - Jankovskis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2020)
Lai pētītu Zymomonas mobilis citohroma c peroksidāzes ietekmi uz celmu termiskā un oksidatīvā stresa noturību, izveidots plazmīdas konstrukts ar ccp gēnu. Ar to transformēts Zymomonas mobilis celms Zm6. Kultivējot jauniegūto celmu, izejas celmu un iepriekš izveidotus mutantus celmus ar inaktivētu citohroma c peroksidāzi un celmu ar inaktivētu katalāzi, salīdzināta celmu izturība oksidatīvā un termālā stresa apstākļos. Audzēšanas eksperimentos parādīts, ka pārbaudītajos mikroaerofīlajos apstākļos citohroma c peroksidāzes aizsargājošā funkcija nav tik izteikta kā aerobos apstākļos. Mikroaerofīlos apstākļos aizsardzību pret reaktīvajām skābekļa formām primāri nodrošina katalāze

In order to study the role of cytochrome c peroxidase in Zymomonas mobilis thermal and oxidative stress tolerance, a plasmid construct containing ccp gene was made and transformed in Zm6 strain. The newly acquired strain, the parent strain and previously acquired mutant strains with inactivated cytochrome c peroxidase and a strain with inactivated catalase were compared in thermal and oxidative stress tolerance. It was shown in cultivation experiments, that in the tested microaerophilic conditions, the role of cytochrome c peroxidase is not shown, as it is in aerobic conditions. In microaerophilic conditions catalase has the main role in protection against reactive oxigen species.
The role of cytochrome c peroxidase in Zymomonas Mobilis thermal and oxidative tolerance
Keywords: Bioloģija; Zymomonas mobilis; thermal stress; cytochrome c peroxidase; oxidative stress