Romāņu-ģermāņu un anglosakšu tiesību saimju konsolidācija Eiropas Savienības tiesību ietekmē - Kantsons, Roberts (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbs satur romāņu-ģermāņu un anglosakšu tiesību saimju vēsturiskās attīstības apskatu. Darbā tiek izvērtēti šo tiesību saimju vēsturiskās tuvināšanās aspekti īpašu uzmanību pievēršot Eiropas Kopienu nodibināšanas un secīgi pieņemto tiesību aktu ietekmei uz tiesību saimēm. Apskatot pastāvošās problēmas darbā tiek analizētas Vācijas tiesību sistēmā atspoguļotie Vācijas Konstitucionālas tiesas strīdi ar Eiropas Kopienu tiesu par Eiropas Kopienu tiesību piemērošanu, kā arī Anglijas problēmas Eiropas Kopienas tiesas praksē nostiprināto tiešās piemērošanas un pārākuma principu ieviešanā. Bez tam, darbā, lai noskaidrotu paredzamos nākotnes attīstības scenārijus, tiek analizēta izstrādātā, bet nepieņemtā Eiropas Savienības konstitūcija, tās potenciālā ietekme, kā arī Kanādas hibrīdās tiesību sistēmas piemērs. Darba noslēguma tēzēs tiek izdarīti secinājumi, par tiesību konsolidācijas procesa pastāvēšanu un tiek apstiprināta tā norise. Tiek izdarīti secinājumi par problēmām, kuras konstatētas tiesību sistēmu tuvināšanās Eiropas Savienības ietekmes rezultātā.

Master thesis contains historical overview of Civil law and Common law systems. Thesis evaluates the historical approximation of those legal systems bringing special attention to creation of European Community and influence of the Community law on legal systems of the Member States. Thesis elaborate on disputes between Constitutional Court of Germany and European Court of Justice concerning application of the European Community law, as well as on issues in England implementing the principles of direct effect and supremacy which are developed by the European Court of Justice. Besides, thesis elaborate also on the agreed, but not adopted text of the European Union Constitution in order to clarify expected scenarios of future development and its possible impact, as well as on the hybrid legal system in Canada. Conclusions of the thesis contain main acknowledgments of the consolidation process of the codification of the law. Conclusions concern issues in regard to approximation of the legal systems as a result of accession to the European Union.
Civil law and Common law system consolidation in the legal systems in European Union
Keywords: Juridiskā zinātne