Redzes asuma pārbaude ar dažādu tipu tabulām - Baika, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lappusēm. Tas satur 16 attēlus, 1 tabulu, 25 atsauces uz literatūras avotiem un 1 pielikumu. Mērķis: Novērtēt LogMAR un Snellena tipa redzes asuma tabulu pielietojamību klīniskos pētījumos un pacienta standarta redzes funkciju izmeklējumos. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 17 subjekti, kuru vidējais vecums ir 21 gads. Netika veikta specifiska eksperimenta dalībnieku atlase. Metodes: Lai novērtētu redzes asuma tabulas, tika mērīts redzes asums tālumā ar trīs dažādām tabulām- LogMAR tabulu, Snellena tabulu un datorizēto testu. LogMAR tabula ir izveidota LU Optometrijas un redzes zinātnes nodaļā. Snellena tabula tika projicēta uz ekrāna, izmantojot SBISA CPS25 projektoru. Tabulas rezultāti tika aprēķināti divos dažādos veidos- pēc rindas un pēc kļūdu skaita. Rezultāti tika iegūti decimālajās vienībās, bet, lai tos varētu izmantot tabulu salīdzināšanai, tie tika pārrēķināti uz logMAR vienībām. Kā datorizētais tests tika izmantota programma Freiburg Visual Acuity and contrast Test (FrACT). Iegūtos rezultātus tests aprēķināja pats gan decimālajās vienībās, gan logaritmiskajās vienībās. Lai varētu novērtēt tabulas precīzāk, subjekti tika sadalīti divās grupās- subjekti ar augstu redzes asumu (V decimālās vienībās> 1.0) un pazeminātu redzes asumu (V decimālās vienībās< 1.0). Rezultāti un secinājumi: Iegūtais redzes asums logMAR vienībās ar visām trīs metodēm ir: LogMAR tabulai no -0.08 (1.2 dec. vien.) līdz 0.54 (0.3 dec. vien), Snellena tabulai no -0.17 (1.5 dec. vien.) līdz 0.44 (0.42 dec. vien.), datorizētajam testam no -0.14 (1.4 dec. vien.) līdz 0.65 (0.21 dec. vien). Snellena tabula uzrādīja statistiski nozīmīgākas atšķirības redzes asuma vērtībām nekā datorizētais tests un LogMAR tabula. Starp LogMAR tabulu un datorizēto testu statistiski nozīmīgas atšķirības netika novērotas. Pie augstiem un pazeminātiem redzes asumiem Snellena tabulas rezultāti bija statistiski nozīmīgi atšķirīgāki no datorizētā testa, nekā LogMAR tabulas rezultāti. LogMAR tabulas iegūtie faktiskie rezultāti ir līdzīgāki datorizētajam testam (ļauj precīzāk novērtēt redzes asumu, it sevišķi subjektiem ar pazeminātu redzes asumu), tomēr Snellena tabula ir ikdienā vieglāk pielietojama, jo prasa mazākus aprēķinus un tā ir pietiekami precīza pie augstiem redzes asumiem. Atslēgas vārdi: redzes asums, LogMAR tabula, Snellena tabula

The Bachelor’s Paper has been written in Latvian on 32 pages. It contains 16 pictures, 1 table, 25 references to the sources of literature and 1 appendix. Purpose: To evaluate the usability of LogMAR and Snellen type tables of visual acuity in clinical investigations and examinations of the standard visual functions of the patient. Subjects: 17 subjects participated in the experiment at the average age of 21. There was no specific selection of the participants of the experiment. Methods: In order to evaluate the tables of visual acuity, the visual acuity was measured according to three different tables – LogMAR table, Snellen table and a computerized test. LogMAR table has been created in the Department of Optometry and Visual Science of the University of Latvia. Snellen’s table was projected on the screen, using the SBISA CPS25 projector. The results of the table were calculated in two different ways – by the row and by the amount of mistakes. The results were obtained in decimal unities, however, to make it possible to use them for the comparison of the tables, they were recalculated to logMAR unities. As the computerized test the programme Freiburg Visual Acuity and Contrast Test (FrACT) was used. The obtained results were calculated by the test itself in both the decimal and logarithmical unities. In order to evaluate the tables more precisely, the subjects were divided into two groups – subjects with high visual acuity (V in decimal unities> 1.0) and with low visual acuity (V in decimal unities< 1.0). Results and conclusions: The obtained visual acuity in logMAR unities with all three methods is the following: for LogMAR table from -0.08 to 0.54, for Snellen table from -0.17 to 0.44, for the computerized test from -0.14 to 0.65. Snellen’s table showed statistically more significant differences between the values of visual acuity than the computerized test and LogMAR table. Between the LogMAR table and the computerized test statistically significant differences were not observed. At low and high visual acuity the results of Snellen’s table were statistically significantly more different from the computerized test than the results of LogMAR table. The obtained actual results of LogMAR table are more similar to the computerized test (they allow to evaluate the visual acuity more precisely, especially for the subjects with low visual acuity), however, Snellen’s table is more easily applicable on a daily basis as it requires less calculations, and it is precise enough with high visual acuities. Key words: visual acuity, LogMAR table, Snellen’s table
Assessment of visual acuity with different charts
Keywords: Fizika