Jauno atlētu motivācijas sportot saistība ar nodomu aiziet no sporta - Draveniece, Estere Enija (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī darba ietvaros izvirzītais pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai starp jauno atlētu motivāciju sportot un nodomu aiziet no sporta pastāv nozīmīgas saistības. Pētījumā piedalījās 61 respondents no kuriem 59,02% bija meitenes (n = 36), 36,07% zēni (n = 22) un 4,92% respondentu (n = 3) nevēlējās norādīt savu dzimumu. Pētījuma dalībnieki bija 14 - 18 gadus jauni sportisti (M =16,61; SD = 1,28). Respondenti aizpildīja divas aptaujas - Sporta motivācijas aptauju un Nodoma izstāties skalu. Pētījuma rezultāti liecināja, ka pastāv statistiski nozīmīgas, negatīvas sakarības starp motivāciju sportot un nodomu aiziet no sporta.

The aim of this study was to examine the relationships between motivation toward sport participation and intention to drop out of sports among young athletes. Data were collected from 61 participants, of whom 59.02% were girls (n = 36), 36.07% boys (n = 22) and 4.92% of respondents (n = 3) did not want to indicate their gender. The study participants were young athletes aged 14 to 18 years (M = 16.61; SD = 1.28). Respondents completed two surveys - Sport Motivation Scale and Intention to drop out scale. The findings shows that there are statistically significant, negative correlations between motivation toward sport participation and intention to drop out of sports among young athletes.
Relationship Between Sport Motivation and Intention to Drop-out of Sports Among Young Athletes
Keywords: Psiholoģija; Jaunie atlēti; motivācija sportot; nodoms aiziet no sporta; pašnoteikšanās teorija