Antroponīmi Novgorodas bērza tāss rakstos: vārddarināšanas un semantiskā struktūra. - Timkovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs veltīts Novgorodas bērza tāss rakstu (NBTR) antroponīmu vārddarināšanas un semantikas problēmai. Pētījuma objekts ir NBTR antroponīmija, pētījuma priekšmets ir NBTR antroponīmijas vārddarināšanas un semantiskais aspekts. Pētījuma mērķis bija izpētīt un izanalizēt NBTR antroponīmus no vārddarināšanas un, mazākā mērā, semantikas viedokļa un apkopot priekšgājēju, kas nodarbojās ar līdzīgo problemātiku vai strādāja saistītās zinātnes nozarēs, zinātnisko pētījumu rezultātus. Uzstādīto mērķu sasniegšanai bija nepieciešama šādu uzdevumu risināšana: atlasīt Novgorodas antroponīmus no senkrievu bērza tāss rakstu, kas publicēti pirms 2003. g. ieskaitot, kopējā vārdu rādītāja; izpētīt un izanalizēt NBTR antroponīmu fonētiku, morfoloģiju un leksiku; izpētīt un pielietot priekšteču zinātnisko pētījumu rezultātus. Pētījuma rezultātā tika noteikts NBTR antroponimikons, tā vārddarināšanas un, mazākā mērā, semantiskā struktūra un apkopoti priekšteču zinātnisko pētījumu rezultāti.

This Bachelor’s thesis deals with the problem of morphological derivation and semantics of anthroponyms in Novgorod’s birch-bark scrolls (NBBS). The object of the research is anthroponymy of NBBS, the subject of the research is morphological derivation and semantic aspects of anthroponymy of NBBS. The research goal was to study and analyze anthroponomy in NBBS in terms of morphological derivation and, to a lesser extent, semantics and synthesize study results of predecessors, engaged in similar issues or working in related fields of science. This goal required the following tasks: select Novgorod’s anthroponyms from a total of word index to ancient Russian birch-bark scrolls published prior to 2003 inclusive; study and analyze the phonetics, morphology and vocabulary of anthroponymy of NBBS; learn and apply the results of scientific studies of predecessors. As a result of the research, an anthroponymic lexicon of NBBS and its derivational and, to a lesser extent, semantic structure was identified, and the results of scientific studies of predecessors were synthesized.
Anthroponyms in Novgorod’s Birch-Bark Scrolls: Derivational and Semantic Structure.
Keywords: Valodniecība; Novgorodas bērza tāss raksti; antroponīmija; vārddarināšana; semantika