Mācīšanās motivācijas veicināšana mājturības stundās kā 8. - 9. klašu skolēnu uzvedības problēmu novēršanas faktors - Suhanova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba nosaukums: Mācīšanas motivācijas veicināšana mājturības stundās kā 8.–9. klašu skolēnu uzvedības problēmu novēršanas faktors. Darba pirmajā daļā tika izpētītas motivācijas teorētiskās nostādnes, uzvedības veidi, pusaudžu attīstība un vides mijiedarbība, kā arī pusaudžu vecums. Darba otrajā daļā tika pētīta motivācijas un uzvedības saistība pētāmajās klasēs un respondentiem individuāli, kā arī ietekmējošo faktoru analīzei. Ar aptaujas metodēm tika noskaidrota pusaudžu motivācija mācīties, intervijas metodēm noskaidrota motivācijas saistība ar pusaudžu uzvedību skolā. Ar ekspertu metodi tika uzzināts skolotāju viedoklis par skolēnu uzvedības veidiem, attieksmi pret mācību darbu. Pētījuma gaitā autore noskaidroja, ka pastāv saistība starp pusaudžu motivāciju mācīties un uzvedību skolā, kā arī izpētīja ietekmējošos faktorus. Uz pētījuma izvirzīto jautājumu „Kādas ir mājturības stundu pedagoģiskās iespējas veicināt pusaudžu, ar uzvedības problēmām, mācīšanās motivāciju?”, pamatojaties uz teorētiskajam nostādnēm un praktiskajā darba iegūtajiem datiem, varu apgalvot, ka pastāv saistība starp motivāciju mācīties un uzvedību skolā un mājturības stundām ir iespējas veicināt mācīšanās motivāciju. Pusaudžiem, kuriem ir neapmierinoša vidējā balle mācību priekšmetos, bieži arī ir neapmierinoša uzvedība mācību stundās un otrādi, pusaudžiem, kuriem ir augsta vidējā balle mācību priekšmetos, bieži arī ir laba uzvedība skolā. Atslēgas vārdi: mācīšanās motivācijas veicināšanai, pusaudžiem ar uzvedības problēmām: mājturības stunda

Work title: Handicraft lessons as a motivating factor for 8 th to 9 th form students aimed to facilitating setting of behavourial problems. The purpose of this work is to determine the connection between motivation and behavior. In the first part Theoretical motivation approaches, behavioral types, teenage development and environmental interactions, as well as a teenage period are studied. In the second part The relationship between motivation and behavior of experimental classes and individual respondents is studied, as well as affecting factors analysis is performed. Through survey teenagers’ motivation to learn is determined. Through interview relationship between motivation and teenagers’ behavior at school is determined. Through expert methods teachers’ opinion on the types of student behavior and their attitude towards school work is learnt. In the course of the research we learnt that relationship between teenagers' motivation to learn and their behavior at school exists, and determined the affecting factors. Basing on theoretical approaches and the data from the practical work, the hypothesis is confirmed: there is relationship between teenagers’ motivation to learn and their behavior at school. who have poor average grades, as a result have poor behavior at classes and conversely - teenagers who have good average grades, have often good behavior at school as well. Key words: motivation approaches, behavioural disorders, handicraft lessons, teenagers
Handicraft lessons as a motivating factor for 8th to 9th form Students acimed to facilitating settling of behaviorical problems
Keywords: Pedagoģija