Radiācijas defektu pētījumi oksifluorīdu stiklos un stikla keramikās - Bulindžs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā veikti radiācijas defektu pētījumi oksifluorīdu stiklos un stikla keramikā pēc to apstarošanas ar rentgenstarojumu. Izmantotas optiskās absorbcijas un termostimulētās luminiscences metodes. Tika iegūti trīsdimensionāli datu masīvi ar luminiscences intensitātes atkarību no viļņa garuma un temperatūras. Novērots, ka absorbcijas spektri ir maz atkarīgi no kristalītiem un aktivatoriem, luminiscences spektri ļoti atkarīgi no kristalītiem un aktivatoriem. Ar terbiju aktivētā stikla keramikā novērota lielāka absorbcija un luminiscence nekā pārējos paraugos. Secināts, ka stiklā dominē krāsu centri, bet ķērājcentri atkarīgi no kristalītiem un aktivatoriem. Ar terbiju aktivētā stikla keramikā defekti veidojas lielākā koncentrācijā nekā pārējos paraugos.

Radiation defects have been studied in oxyfluoride glasses and glass-ceramics after irradiation with X-rays. Methods of optical absorption and thermostimulated luminescence have been used. Three-dimensional data arrays with thermostimulated luminescence intensity dependence on wavelength and temperature were obtained. It is observed that the absorption spectrum is nearly independent on crystallites and activators, however, the thermostimulated luminescence spectra are very dependent on crystallites and activators. Glass-ceramic sample activated with terbium showed higher absorption and luminescence intensity than the other samples. It is concluded that observed color centers are mostly created in the glass matrix, whereas the thermoluminescence trap centers are dependent on crystallites and activators. Defects are formed at higher concentration in the glass-ceramics activated with terbium, compared to the other doped samples.
Studies of radiation defects in oxyfluoride glasses and glass-ceramics
Keywords: Fizika