Modālu un fāzes verbu kombinācijas konstrukcijās ar nenoteiksmi - Avakjanca, Karīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba „Modālu un fāzes verbu kombinācijas konstrukcijās ar nenoteiksmi” mērķis ir apskatīt iespējamās kombinācijas, kas sastata izteicējā veidojas, modālajiem verbiem vajadzēt, gribēt un varēt kombinējoties ar citiem modālajiem verbiem un fāzes verbiem konstrukcijās ar nenoteiksmi. Līdz šim latviešu valodniecībā skatīta atsevišķu modālo verbu semantika, bet nav pētītas modālo verbu kombinācijas. Maģistra darbu veido 4 nodaļas, kurās apskatīta modalitātes teorija, verbu, t. sk. modālo un fāzes verbu, lietojums palīgnozīmē. Analizējot modālo verbu semantiku sastata izteicējā, ekscerpēti piemēri no „Līdzsvarotā mūsdienu latviešu valodas tekstu korpusa”. Konstatēts, ka svarīga loma modālu nozīmju noteikšanā ir kontekstam.

The goal of the Master’s thesis „Combination of modal and aspectual verbs in constructions with infinitive in Latvian” is to look at possible combinations of Latvian modal verbs’ vajadzēt (have to), gribēt (want) and varēt (can) with other modal verbs and aspectual verbs together with infinitive that may occur in compound predicates. So far only semantics of individual modal verbs have been researched. Paper is comprised of 4 chapters that look into theoretical studies of modality and the system of auxiliary verbs and verbs that are used as auxiliary verbs in Latvian, including modal and aspectual verbs. „The Balanced Corpus of Modern Latvian” has been used to gather data for the analysis. It was concluded that context has an important role while establishing modal meanings.
Combination of modal and aspectual verbs in constructions with infinitive in Latvian
Keywords: Filoloģija; modāls verbs; fāzes verbs; nenoteiksme; modalitāte; sastata izteicējs