Māsas profesionālais tēls pacientu skatījumā - Širina, Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura tēma ir “Māsas profesionālais tēls pacientu skatījumā”. Tēmas aktualitāti nosaka aprūpes efektivitātes un kvalitātes paaugstināšanas nepieciešamība. Pašreizējās māsu profesijas problēmas: māsu resursu trūkums, nepietiekama aprūpes kvalitāte, kompetenču neatbilstība ES kompetencēm un zema darba samaksa. Minētās problēmas rezultējas kopumā zemā māsas profesijas prestižā publiskajā telpā. Darba mērķis: Noskaidrot māsas profesionālo tēlu pacientu skatījumā. Darba uzdevumi: 1.Veikt literatūras analīzi par māsas profesionālo identitāti un tēla veidojošajiem elementiem. 2.Analizēt māsas profesionālo identitāti un tēlu B. Ņumenas teorijas kontekstā. 3.Izstrādāt pētījuma aptaujas anketu. 4.Veikt pacientu anketēšanu. 5.Balstoties uz pētniecībā iegūtajiem datiem veikt to analīzi un izdarīt secinājumus. Pētījuma hipotēze: Uzvedība komunikācijā, ārējais izskats un ētiskie principi ir svarīgi māsas profesionālā tēla veidojošie elementi. Pētījuma metode: kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments: aptaujas anketa par māsas profesionālā tēla veidojošiem elementiem un īpašību lomu komunikācijā. Pētījuma bāze: daudzprofilu slimnīcas “X” nodaļa. Pētījuma dalībnieki: 102 respondenti, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Pētījuma rezultāti: Pētījuma rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, ka uzvedība komunikācijā, ārējais izskats un ētiskie principi ir svarīgi māsas profesionālā tēla veidojošie elementi. Kā nozīmīgāko tēlu veidojošo elementu pacienti atzina uzvedību komunikācijā, tomēr skaitliski, tas būtiski neatšķīrās no pārējiem profesionālā tēla raksturojošajiem elementiem. Atslēgvārdi: profesionālais tēls, sociālā identitāte, vide, prestižs.

The title of the bachelor’s thesis is “The professional image of the nurse from the perspective of patients”. The topicality of the topic is determined by the need to increase the efficiency and quality of care. Current challenges for the nursing profession: shortage of workers, insufficient quality of care, mismatch of competences compared to EU competences, and low pay. These problems result in an overall low prestige associated with the nursing profession. The aim of the thesis: To examine the professional image of the nurse from the perspective of patients. The tasks of the thesis: 1.To analyze the literature and other sources of information on the professional identity of the nurse and the elements that make up the image of nursing profession. 2.To analyze the professional identity and image of the nurse in the context of B. Neuman theory. 3.Create a research questionnaire. 4.Conduct a survey for patients. 5.Based on the data obtained in the research, summarize the results of the analyzis and provide a conclusion. Research hypothesis: Behavior in communication, external appearance and ethical principles are important building blocks of the professional image of a nurse. Research method: quantitative research method. Research tool: questionnaire on the constituent elements of the professional image of the nurse and the role of qualities in communication. The basis of the study: multi-profile hospital, department "X". Study participants: 102 respondents who have reached the age of 18. Research results: The results of the study confirms the hypothesis - communicative behavior, external appearance and ethical principles are important elements shaping the professional image of a nurse. As the most significant element that forms the image, patients recognized behavior in communication, however, numerically, it did not differ significantly from the rest of the elements characterizing the professional image. Keywords: perception of nursing, professional image, social identity, environment, prestige.
The professional image of the nurse from the perspective of patients
Keywords: Medicīna; Profesionālais tēls; Sociālā identitāte; Vide; Prestižs.