Politisko biznesa ciklu novērtēšanas iespējas Latvijā - Braukša, Ieva (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā „Politisko biznesa ciklu novērtēšanas iespējas Latvijā” tiek pētīta situācija Latvijā pirms administratīvi teritoriālās reformas, izmantojot datus par pašvaldību pamatbudžeta izpildi par laika periodu, kurā notikušas divas pašvaldību un divas Saeimas vēlēšanas. Darba mērķis ir novērtēt, vai pašvaldību un Saeimas vēlēšanām ir ietekme uz pašvaldību budžetu izdevumu apjomu un sadalījumu pa dažādām pozīcijām. Tas tiek vērtēts, izmantojot dažādus modeļus, ņemot vērā tādus faktorus kā pašvaldību vai Saeimas vēlēšanas gads, budžeta ieņēmumi, pašvaldību specifiskie efekti un pašvaldības vadošās partijas pārstāvniecība Saeimā un valdībā. Rezultāti liecina par to, Latvijā pašvaldību budžetus ietekmē pašvaldību vēlēšanas, bet Saeima vēlēšanām nav nozīmīgas ietekmes. Politisko biznesa cikli ir spilgtāk izteikti, ja pašvaldībās vadošā partija ir pārstāvēta valdībā. Atslēgas vārdi: Politiskie biznesa cikli, Vēlēšanas, Pašvaldības

Master thesis “Possibilities to Estimate Political Business Cycles in Latvia” explores situation in Latvia before administrative territorial reform using data about budgets. During this time there have been two elections for government of municipalities and two for Saeima. The aim of this work is to evaluate if these regional and national elections have effect on municipalities’ budgets – spend and its split among different positions. That is estimated using different models, taking into account such factors as regional and national elections, budget income, specific (fixed) effects of municipalities and municipality’s leading party representation in Saeima and government. Results show that budgets of local municipalities are influenced by municipality elections, but elections of Saeima don’t have significant effect. Political business cycles are more pronounced if leading party of municipality is represented in government. Key words: Political business cycles, Elections, Local municipalities
Possibilities to Estimate Political Business Cycles in Latvia
Keywords: Ekonomika