Triple Helix modeļa pielietojuma iespējas starta uzņēmējdarbības vides veidošanā: Latvijas, Somijas un Igaunijas situāciju analīzes. - Zaļais, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir Triple Helix modeļa pielietojuma iespējas starta uzņēmējdarbības vides veidošanā: Latvijas, Somijas un Igaunijas situāciju analīzes. Starta uzņēmējdarbība strauji attīstās visā pasaulē un aizvien pieaug to popularitāte un palielinās to nozīme valstu ekonomiku attīstībā. Šajā maģistra darbā tiek padziļināti pētītas un iepazītas trīs valstu starta uzņēmējdarbības vides, lai spētu izprast, kas starta uzņēmējdarbības vides padara veiksmīgas un efektīvas. Šī darba mērķis ir izveidot Latvijas Triple Helix modeli un to salīdzināt ar Igaunijas un Somijas Triple Helix modeļiem, lai varētu noteikt iemeslus kādēļ Latvijas starta uzņēmējdarbības vide atpaliek no iepriekšminēto valstu starta uzņēmējdarbības vidēm. Maģistra darbs ir strukturēts trīs nodaļās, no kurām pirmajā tika izpētīta starta uzņēmējdarbības un Triple Helix teorētiskie aspekti. Otrajā nodaļā tika analizētas Somijas, Igaunijas un Latvijas starta uzņēmējdarbības vides un trešajā nodaļa tika izpētīta Latvijas starta uzņēmējdarbības vide pēc Triple Helix modeļa un salīdzināta ar Igaunijas un Somijas starta uzņēmējdarbības vides Triple Helix modeļiem. Maģistra darba pētījuma rezultāta tika konstatēts, ka Latvijas starta uzņēmējdarbības vides svarīgākās sastāvdaļas (universitātes, uzņēmumi un valsts sektors) ir savstarpēji mazāk integrētas salīdzinot to ar Somiju un Igauniju.

The title of this master’s thesis is Possibilities of Applying the Triple Helix Model for Developing Start-up Environment: Situational analysis of Latvia, Finland and Estonia. Start-up business is rapidly developing all around the world and it is getting increasingly popular and important for the economic development of countries. This master’s thesis provides detailed research and discussion of the start-up environments in three countries to provide more insight intowhat makes start-up environments successful and effective. The aim of this research is to create a Triple Helix model for Latvia and compare it to the Triple Helix models of Estonia and Finland to determine the causes why the start-up environment of Latvia falls behind the start-up environments of the latter two countries. The master’s theses is divided into three chapters. In the first chapter the theoretical aspects of start-up business and the Triple Helix model are discussed. It is followed by an analysis of the start-up business environments of Finland, Estonia and Latvia in the second chapter and by an analysis of the start-up environment in Latvia according to the Triple Helix model which is compared to Triple Helix models of start-up business environments in Estonia and Finland in the third chapter. It was concluded that the essential components of the start-up business environment in Latvia (universities, companies and public sector) are less interconnected in comparison to Finland and Estonia.
Possibilities of applying the Triple Helix Model for developing start-up environment: situational analysis of Latvia, Finland and Estonia.
Keywords: Ekonomika; Starta uzņēmums; starta uzņēmējdarbība; inkubators; inovācijas; Triple - Helix modelis