Saslimstība ar kuņģa un kolorektālo vēzi Latvijā un vēža slimnieku uzskaites sistēmas ticamības un kvalitātes analīze - Misiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbā ir veikta saslimstības ar kuņģa un kolorektālo vēzi Latvijā analīze un vēža slimnieku uzskaites sistēmas kvalitātes noteikšana. Pētījumā tika analizēta 1980.-2010.gadā reģistrā iesniegtā informācija par pacientiem, kuri slimo ar onkoloģiskām slimībām, iesniegto datu apjoms un to kvalitāte, datu atbilstība statistisko aprēķinu un epidemioloģisko pētījumu veikšanai, un notikušo pārmaiņu ietekme uz pacientu uzskaiti. Iegūtie epidemioloģiskie rādītāji tika salīdzināti ar starptautiskās publikācijās un datubāzēs pieejamo informāciju. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika izdarīti secinājumi un sniegti priekšlikumi situācijas uzlabošanai.

The doctoral thesis was devoted to analyze gastric and colorectal cancer morbidity in Latvia and to determine the quality of cancer registration system. Information about new cancer patients registered in 1980-2010 was analyzed in the study, as well as amount and quality of submitted information, data conformity for the statistical calculations and epidemiological studies, and the impact of changes on patient registration. Epidemiological indicators were compared with data in the international publications and databases. There were made proposals on how to improve data quality, on the basis of obtained results and conclusions.
Incidence of gastric and colorectal cancer in Latvia and evaluation of credibility and quality of registration system of cancer patients
Keywords: Medicīna; Veselības aprūpe; vēža reģistrs - datu kvalitāte; kuņģa vēzis; kolorektālais vēzis; Health care; cancer registry - data quality; gastric cancer; colorectal cancer