Meža melleņu antocianīnu ekstrakta bioloģisko efektu izpēte intervences pētījumā geriatrijas pacientiem - Linuža, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Dažādos zinātniskos pētījumos antocianīni uzrāda augstus antioksidatīvos efektus, pretiekaisuma iedarbību, kā arī spēju samazināt kardiovaskulāro slimību risku. Cilvēka organismam novecojot pieaug oksidatīvais stress un tā radītie bojājumi sekmē arī iekaisuma procesu veidošanos, vienlaikus paaugstinot hronisko saslimšanu riskus geriatrijas vecuma cilvēkiem. Darba mērķis bija noskaidrot meža melleņu antocianīnu ekstraktu saturoša uztura bagātinātāja intervences ietekmi, apskatot ar novecošanos saistītu asins bioķīmisko marķieru izmaiņas geriatrijas pacientiem. Rezultāti liecina, ka pēc 4 nedēļu meža melleņu antocianīnu ekstrakta kapsulu lietošanas 2 reizes dienā (50 mg/kaps.) ir droša geriatrijas pacientiem un uzrāda statistiski ticamu bazofīlo% (p=0,0240) un glutationa peroksidāzes (p=0,0002) asins marķieru vidējās koncentrācijas paaugstināšanos.

In various scientific studies anthocyanins show high antioxidative activity, anti-inflammatory effects as well as the ability to reduce the risk of cardiovascular diseases. Oxidative stress is increasing as human organism ages and its damage also contributes to inflammatory processes, at the same time increasing the risks of chronic diseases in people of geriatric age. The aim of the work was to research the effects of an intervention using forest bilberry anthocyanin extract-containing food supplement by examining the changes in blood biochemical markers associated with ageing in geriatric patients. The results show that 4 weeks of supplementation with bilberry anthocyanin extract capsules twice daily (50 mg / capsule) is safe for geriatric patients and shows statistically significant increase in two blood marker concentrations, e.g., basophilic % (p = 0.0240) and glutathione peroxidase (p = 0.0002) average.
Intervention study of bilberry anthocyanin extract's biological effects in geriatric patients
Keywords: Farmācija; meža mellenes Vaccinium myrtillus L.; antocianīni; intervences pētījums; geriatrijas pacienti; asins biomarķieri