Radzenes topogrāfijas izmaiņas tuvuma darba ietekmē - Vlasenko, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 42 lappusēm. Tas satur 18 attēlus, 2 tabulas, 22 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: radzene, topogrāfija, lasīšana, plaksta spiediens. Darba mērķis: Izpētīt radzenes topogrāfijas izmaiņas dinamiku ilgstošas lasīšanas ietekmē. Metodika: Radzenes topogrāfija tika mērīta 16 cilvēkiem pēc 30 un 60 min lasīšanas un stundas laikā pēc lasīšanas pabeigšanas pēc noteiktajiem laika intervāliem. Lasot, subjektiem zods bija jātur taisni, bet lasāmā viela slīpi, apmēram 45° leņķī. Pirms un pēc lasīšanas nedrīkstēja veikt darbu tuvumā. Katrā reizē tika izdarīti divi topogrāfijas mērījumi pēc kārtas. Atsevišķa reizē tika mērīta topogrāfija 10 reizes ik pēc minūtes bez slodzes. Rezultāti: Radzenes stipruma izmaiņas tika novērotas 12 subjektiem vertikālajā meridiānā. Horizontālajā meridiānā statistiski nozīmīgas radzenes stipruma izmaiņas pēc lasīšanas netika novērotas. Izmaiņas raksturs katram subjektam ir individuāls. Secinājumi: 1)Radzenes topogrāfijas dati ir ticami vidēji 0,13D intervālā. 2)Populācijas sistemātiskas radzenes stipruma izmaiņas nav statistiski pierādāmas, bet ir statistiski pierādīts, ka 90° un 270° radzenes liekuma stabilitāte ir zema lasīšanas laikā un vidēji vēl 15 min pēc lasīšanas pabeigšanas. 3)Radzenes stipruma izmaiņas tika novērotas 12 cilvēkiem no 16, kas piedalījās eksperimentā. 6 cilvēkiem radzenes stipruma izmaiņas ir bijušas gan 90°, gan 270°, 1 cilvēkam tikai 90°, un 5 cilvēkiem tikai 270°. 7 cilvēkiem, kuriem tika novērotas raksturīgas topogrāfijas izmaiņas 90°, radzenes refraktīvais stiprums samazinājās pēc stundas lasīšanas vidēji par 1,27D ± 1,14D. No 11 cilvēkiem, kuriem tika novērotas raksturīgas radzenes stipruma izmaiņas 270°, 8 cilvēkiem radzenes refraktīvais stiprums samazinājās vidēji par 1,11D ± 0,47D, un 3 cilvēkiem radzenes refraktīvais stiprums pēc lasīšanas palielinājās vidēji par 1,24D ± 0,26D. 4)Statistiski nozīmīgas radzenes topogrāfijas izmaiņas tiek novērotas jau pēc 30 min lasīšanas, vēl pēc pusstundas lasīšanas izmaiņas pieaug vidēji par 0,25 D. 5)Radzenes stipruma izmaiņu regresija pēc lasīšanas ir aprakstāma ar eksponenciālu funkciju. Regresijas laiks ir 11 min.

Bachelor work is written on 42 pages by computer in Latvian . It contains 18 figures, 2 tables. There are 22 references to literature. Key words: cornea, topography, reading, eyelid pressure. Aim: To investigate the dynamics of corneal topography changes after a long period of constant reading. Methods: Corneal topography was measured on 16 subjects after 30 and 60 min of reading and up to 1 hour after reading. Subjects had to keep chin straight, but the reading material was inclined on approximately by 45° angle. Before and after reading they should not perform any near job. Each time was made two topography measurements. Corneal topography were measured also on a separate time without reading, 10 times after every minute. Results: Corneal power`s changes have been found in 12 subjects in the vertical meridian. At a horizontal corneal meridian statistically significant corneal power changes were not observed. The character of corneal power changes is quite unique for each subject. Conclusions: 1)Corneal topography data is reliable on average 0,13 D range. 2)Corneal systematic power changes of population are not statistically proven, but it is statistically proven that 90° and 270° corneal curvature stability is low at the reading time and about 15 min after the reading is completed. 3)Corneal power changes were observed in 12 of 16 subjects who participated in the experiment. Corneal power changes of 6 subjects were at both 90° and 270° meridians , only one had at 90° and 5 subjects at 270°. 7 subjects, who had topography changes at 90°, corneal power after an hour of reading decreased by an average 1,27D ± 1,14D. 8 subjects of 11, who had corneal power changes at 270°, corneal power decreased by an average 1,11D ± 0,47D, and 3 subjects corneal power after reading increased by an average 1,24D ± 0,26D. 4) Statistically significant changes in corneal topography can be observed already after 30 min of reading, after the next half an hour of reading the changes increase on average by 0,25D. 5) The regression of corneal power changes after reading can be described by an exponential function. The regression time is 11 minutes.
Changes in corneal topography caused by near work
Keywords: Fizika