Rentabilitātes rādītāju analīze un uzlabošanas iespējas uzņēmumā SIA”AUTOCINETICA” - Čakare, Marika (Latvijas Universitāte, 2025)
Rentabilitātes rādītāji ir būtiski finanšu analīzes instrumenti, kuri var analizēt uzņēmējdarbības peļņas gūšanas veicinošos faktorus, jo sniedz informāciju par uzņēmuma finansiālo stāvokli, analizējot daudzus uzņēmuma saimnieciskās darbības procesus izmantojot uzņēmuma bilances un peļņas – zaudējuma aprēķina finanšu datus. Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz teorētiskām atziņām, novērtēt uzņēmuma SIA “AUTOCINETICA” rentabilitātes līmeni, identificēt iespējamās negatīvās tendences, kā arī sniegt priekšlikumus rentabilitātes rādītāju paaugstināšanai. Analizējot uzņēmuma SIA “AUTOCINETICA” rentabilitātes un citus finanšu rādītājus, autore secina, ka uzņēmums ir finansiāli stabils, maksātspējīgs un likvīds, bet pašu kapitāls finansē uzņēmuma darbību. Tomēr ir novērojamas negatīvas tendences – izmaksu pieaugums, krājumu aprites palēnināšanās, uzņēmuma pārdošanas apgrozījuma samazināšanās, kas ietekmē bruto un neto peļņu, un atspoguļojas uzņēmuma rentabilitātes rādītāju vērtības samazinājumā. Atslēgvārdi: finanšu analīze, bilance, peļņas-zaudējumu aprēķins, finanšu rādītāji, finanšu koeficienti, rentabilitātes rādītāji, pārdošanas apgrozījums, bruto peļņa, neto peļņa

Profitability indicators are important financial analysis tools that can analyse the factors contributing to business profitability, as they provide information about the company's financial condition by analysing many of the company's economic activity processes using the financial data of the company's balance sheet and profit-loss calculation. The aim of the bachelor thesis is, based on theoretical knowledge, to assess the level of profitability of the company SIA “AUTOCINETICA”, to identify possible negative trends, as well as to provide proposals for increasing profitability indicators. Analysing the profitability and other financial indicators of the company SIA “AUTOCINETICA”, the author concludes that the company is financially stable, solvent and liquid, but the equity funds the company's operation. However, there are negative trends - increase in costs, slowing down of inventory circulation, decrease in the company's sales turnover, which affects the gross and net profit and is reflected in the decrease in the value of the company's profitability indicators. Keywords: financial analysis, balance sheet, profit-loss calculation, financial indicators, financial ratios, profitability indicators, sales turnover, gross profit, net profit
Analysis of profitability indicators and opportunities for improvement in SIA "AUTOCINETICA"
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; finanšu analīze; bilance; peļņas zaudējumu aprēķins; rentabilitātes rādītāji; pārdošanas apgrozījums