Biodegvielu tirgus Eiropas Savienībā - Mousa, Aija (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir ”Biodegvielu tirgus Eiropas Savienībā”. Pieaugošais pieprasījums pēc enerģijas, ierobežotie fosilā kurināmā krājumi, kā arī vides piesārņojums un globālās klimata pārmaiņas pēdējos gados pasaulē radījis pastiprinātu interesi par atjaunojamiem energoresursiem. Atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai ir kļuvis par svarīgu Eiropas Savienības politikas sastāvdaļu. Mūsdienās Eiropas transporta sistēma gandrīz pilnībā ir atkarīga no naftas, vairums no kuras tiek importēts no nepastāvīgiem tirgiem. Biodegvielas ir vienīgais tiešais naftas aizstājējs, kas uz šo dienu transportam ir pieejams plašā mērogā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt biodegvielu tirgu Eiropas Savienībā, atklājot pozitīvos momentus un trūkumus, kā arī izstrādāt priekšlikumus biodegvielu tirgus attīstības veicināšanai. Darba kopējais apjoms sastāda 99 lapas, tas sastāv no ievada, 3 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta un 2 pielikumiem. Darbā ir 17 attēli un 12 tabulas. Atslēgvārdi: biodīzeļdegviela, bioetanols, biogāze, nafta, atjaunojamā enerģija

The theme of the master’s thesis is ”Biofuels market in the European Union”. Growing energy demand, limited resources of fossil fuel, as well as environmental pollution and changes in global climate boost interest for renewable energy sources. Support in application of renewable resources become as important part of policies of European Union. European transportation system nowadays is highly depended from oil, which is mostly imported from unstable markets. For now biofuels is only immediate oil substitute that is wide available for transportation needs. The objective of master’s thesis is to research biofuels market in European Union the by discovering positive and negative aspects, as well as suggest the possible solutions for biofuels market development. The master’s thesis consists of 99 pages. It’s composed of introduction, 3 chapters, conclusions and proposals, 2 appendixes and bibliography with 45 sources of information. Paper contains 17 images and 12 tables. Keywords: biodiesel, bioethanol, biogas, oil, renewable energy
Biofuels Market in the European Union
Keywords: Ekonomika