No ķirurģiskā materiāla izdalīto Escherichia Coli antibakteriālās rezistences noteikšana - Vāla, Luīze (Latvijas Universitāte, 2022)
Escherichia coli ir plaši izplatīti mikroorganismi, lielākā daļa to celmu ir nekaitīgi, taču daži var izraisīt infekcijas. Galvenā šo infekciju problēma ir strauja mikroorganismu rezistences attīstība pret antibakteriālajiem preparātiem. Darba mērķis ir noteikt un analizēt no ķirurģiskā materiāla izolēto E.coli rezistenci pret antibakteriālajiem preparātiem 2021.gadā. Praktiskajā daļā analizēti kopumā 70 izolāti, atsevišķi 46 no pēcoperāciju brūcēm. Rezultāti liecina, ka izolātos dominē rezistence pret ampicilīnu, savukārt vislabākājā jutība ir pret gentamicīnu, kā arī visi izolāti bija rezistenti pret papildus nosakāmo cefoperazonu, bet jutīgi pret imipenēmu. ESBL noteikts 25,7% no visiem, 23,9% no brūču paraugiem, savukārt MDR - 62,9% un 58,7%. Secināts, ka gan pētījumā iegūtajos rezultātos, gan Eiropā E.coli izolātos dominē rezistence pret aminopenicilīniem, taču vislabākā jutība ir pret karbapenēmiem. Atslēgvārdi: E.coli, rezistence, antibakteriālie preparāti, ķirurģiskais materiāls, ESBL, MDR.

Escherichia coli is a widespread microorganisms, most of which are harmless, but some can cause infections. The main problem with these infections is the rapid development of antimicrobial resistance in microorganisms. The aim of this work is to determine and analyze the resistance of E.coli to antibacterial agents isolated from surgical material in 2021. In the practical part, a total of 70 isolates were analyzed, 46 separately from postoperative wounds. The results show that the isolates are predominantly resistant to ampicillin, with the best susceptibility to gentamicin, and all isolates were resistant to the additional cefoperazone but sensitive to imipenem. ESBL was found in 25.7% of all, 23.9% of wound samples, while MDR was found in 62.9% and 58.7%. It is concluded that E.coli resistance to aminopenicillins predominates both in the results of the study and isolates in Europe, but the best susceptibility is to carbapenems. Keywords: E.coli, resistance, antibacterials, surgical material, ESBL, MDR.
Determination of antibacterial resistance of Escherichia Coli, isolated from surgical material
Keywords: Medicīna; E.coli; rezistence; antibakteriālie preparāti; ķirurģiskais materiāls; ESBL