Korupcija Ķīnā - Galauska, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2014)
Šajā darbā tiks analizēta kultūras ietekme uz korupciju Ķīnā. Ekonomikas izaugsme ir bijis viens no Ķīnas komunistiskās partijas leģitimitātes stūrakmeņiem, taču šo izaugsmi apdraud arvien pieaugošā korupcija. Viens no veidiem kā šo korupciju var pētīt ir kā daļu no plašākas kultūras- pastāv kultūras iezīmes, kuras atstās negatīvu ietekmi uz korupciju. Lai veiktu analīzi ir izmantoti pētījumi, kuri analizē Fona Trompenāra un Gerta Hofstīda kultūras dimensiju korelāciju ar korupciju. Tika iegūtas astoņas pazīmes un darba gaitā šīs pazīmes tiek izmantotas, lai ar kvalitatīvo pētniecības metožu palīdzību analizētu Ķīnas kultūras un korupcijas sakarības. Mēģinot šīs sakarības izmantot piemēros- analizējot divas pēdējo laiku skaļākās Ķīnas tiesasprāvas, kurās tika tiesāti divi bijušie valsts ministri. Atslēgasvārdi: Ķīna, korupcija, kultūra, Hofstīds, Trompenārs

This work will analyse corruption in China. Economic growth has been one of the key aspects of legitimacy of Chinese communist party but growth has been endangered by growing corruption. One of the ways how to analyse corruption is through culture- there are cultural features which negatively effect levels of corruption. Analytical research work will be used, which analysis correlation between Fons Trompenaars and Geert Hofstede’s culutrals dimensions and corruption. After selection of eight cultural dimensions they further are used to analyse correlation between corruption and culture in China by using qualitative research method. Further using them in a case studies for two of the most prominent corruption cases, where the two ex-ministers had been put to trail. Keywords: China, culture, corruption, Hofstede, Trompenaars
Corruption in China
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)