Sievietes pasaule Ivandes Kaijas romānā "Iedzimtais grēks" un Leldes Stumbres romānā "Perfekcioniste" - Šteinberga, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Sievietes pasaule Ivandes Kaijas romānā “Iedzimtais grēks” un Leldes Stumbres romānā “Perfekcioniste””, izmantojot feminisma literatūras teoriju, pētīti romānu sieviešu tēli, to lomas un darbības vides, kā arī konstatēts kopīgais un atšķirīgais sievietes pasaules redzējumā. Ar ginokritikas metodēm ir veikts abu romānu raksturojums, nosakot romānu nozīmi latviešu literatūras un latviešu sieviešu literatūras vēsturēs. Analizējot sieviešu tēlus ģimenes, izglītības un nodarbošanās apsektos, ar hermeneitikas un feminīnās kritikas metodēm atklāta abos romānos aprakstītā sievietes pasaule. Pētījums sniedz ieskatu feministiskās domas attīstībā, sākot ar I. Kaijas “Iedzimto grēku” (1913) līdz mūsdienām, kad izdots L. Stumbres romāns “Perfekcioniste” (2021).

In the bachelor thesis “Woman’s world in Ivande Kaija’s novel “Iedzimtais grēks” and Lelde Stumbre’s novel “Perfekcioniste”” are studied women’s characters, their roles and place of action, as well recognized the common and different in vision of woman’s world using feminist literary theory. With the methods of gynocritics characterization of both novels is carried out, establishing importance of the novels in the history of Latvian literature and Latvian women literature. By analysing women’s characters in the aspects of family, education, and occupation using hermeneutics and feminist critique the woman’s world outlined in both novels is discovered. The study gives insight into development of feministic idea beginning with I. Kaija’s “Iedzimtais grēks” (1913) until today, when L. Stumbre’s novel “Perfekcioniste” is published.
Woman's world in Ivande Kaija's novel "Iedzimtais grēks" and Lelde Stumbre's novel "Perfekcioniste"
Keywords: Filoloģija; feminisms; ginokritika; sieviete kā mājas būtne; sievietes izglītība; Ivande Kaija