Virskārtu un materiālu sastāvs akmens pieminekļiem Latvijas vidienē - Štikova-Pēdersena, Vera (Latvijas Universitāte, 2006)
Izmantojot rentgenfāžu analīzi, šajā darbā tika noteikts kultūrvēsturisko pieminekļu akmens pamatmateriālu un to virskārtu kvalitatīvais sastāvs. Kā arī ar atomabsorbcijas metodi analizēts smago metālisko elementu (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni) saturs šajos paraugos. Veicot pieminekļu paraugu analīzi, konstatēts, ka smago metālu saturs svārstās plašā koncentrāciju diapazonā atkarībā no pieminekļu materiāla. Vislielākais smago metālisko elementu saturs analizējamajos paraugos ir dzelzim. Visbiežāk sastopamais pamatmateriāls ir kalcīts, pārējās fāzes komponenti – kvarcs, oksalāti, dolomīts, kaolinīts, laukšpats u.c.

The culture-historical monumental stone base materials and their surface qualitative content was determined by using X-Ray analysis. Also heavy metallic elements’ (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni) content was analysed by atomic absorbtion method in these examples. After finishing analysis of the monument examples the conclusion is that the content of heavy metals fluctuates in the large range depending from their materials. The iron is a dominant definable element in examples. The most common base material is calcite, the components of other phases are quartz, oxalates, dolomite, kaolinite, albite, etc.
The Composition of Surfaces and Interiors of Stone Monuments in Central Latvia
Keywords: Ķīmija