Fibrobetona armēšanai izmantoto tērauda šķiedru izraušanas pretestības pētījumi - Zīle, Olga (Latvijas Universitāte, 2013)
Betons ir trausls materiāls ar zemu stiprību stiepē, kas sastāda tikai 5-10% no spiedes stiprības. Lai uzlabotu betona īpašības, ir izveidots fibrobetons – betons, kas satur izkliedētas haotiski orientētas īsas šķiedras. Pievienotās šķiedras darbojas kā saites, kas savieno plaisas virsmas un ierobežo plaisu attīstību betonā. Piedāvāts vienkāršs modelis, kas prognozē šķiedras formas ietekmi uz šķiedras izraušanas spēku. Modeļa ieejas parametri ir šķiedru mehāniskās un ģeometriskās īpašības. Modeļa prognoze salīdzināta ar viļņoto tērauda šķiedru un šķiedru ar āķveida galiem izraušanas eksperimenta rezultātiem. Novērota laba sakritība starp prognozētajiem un eksperimentālajiem rezultātiem. Atslēgas vārdi: fibrobetons, šķiedru izraušana, modelēšana.

Concrete is a brittle material with low tensile strength is only about 5% to 10% of its compressive strength. To improve the above mentioned properties of the concrete, FRC (fiber reinforced concrete) has been developed, which is defined as concrete containing dispersed randomly oriented short fibers. The main role of dispersed ﬁbers is to control the crack opening and propagation by bridging the crack faces. A simple model to predict the influence of fiber geometry on the pullout of mechanically deformed steel fibers from cementitious matrix is proposed. The model input parameters are mechanical and geometrical properties of mechanically deformed fibers. Model predictions were compared to the experimental results on the hooked-end and crimped steel fiber pullout and good agreement was observed. Keywords: fiber reinforced concrete, fiber pullout, modeling.
Pullout behaviour of steel fibers in fiber reinforced concrete
Keywords: Fizika