Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs dažādos vīnos - Šmukste, Anta (Latvijas Universitāte, 2014)
Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs daţādos vīnos. Darba autore: Šmukste A., zinātniskais vadītājs Dr.ķīm., asoc.prof. Jākobsone I. Maģistra darbs, 70 lappuses, 19 attēli, 17 tabulas, 71 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Pateicoties augu fenola savienojumu spēcīgām antioksidatīvām īpašībām un to ietekmei uz dažādu ar oksidatīvo stresu saistītu slimību novēršanu, tiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Vīniem, kas iegādāti Latvijas tirdzniecības tīklā, piemītošās antioksidatīvās īpašības tika noteiktas kā kopējais fenola savienojumu saturs, izmantojot Folina-Čikalteu reaģentu; kopējais antocianīnu saturs – ar pH diferenciālo metodi un antiradikālā aktivitāte, izmantojot DFPH, galvinoksila, ABTS brīvos radikāļus. Visi parametri tika noteikti ar UV-Vis absorbcijas spektrometriju. Augstākie spirti tika identificēti ar GH-MS.

Biologically active compounds in different wines. Author: Smukste A., supervised by Dr.chem., assoc.prof. Jakobsone I. Master`s paper, 70 pages, 19 figures, 17 tables, 71 literature sources, 5 appendixes. In Latvian. Plant polyphenols are in the focus of increasing attention due to their potent antioxidant properties and their marked effects in the prevention of various diseases associated with oxidative stress. Chosen antioxidant properties of wines, gained from Latvian markets, were determined as content of total polyphenols, using Folin-Ciocalteau`s reaģent; content of total antocyanins – by pH differential method and antioxidant activity using DPPH, galvinoxyl, ABTS free radicals. All parameters were determined by UV-VIS absorption spectrometry. Higher alcohols were identified by method of GC-MS.
Biologically active compounds in different wines
Keywords: Medicīna