Jaunatnes nevardarbīgā pretošanās Latvijā 1945.gadā: Viļakas un Balvu skolu jauniešu pretošanās organizāciju darbība - Vēkšēja, Renāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt jaunatnes pretošanās kustību - Viļakas un Balvu skolu jauniešu pretošanās organizāciju (“LNJA Viļakas nodaļas”, “Brīvās Latvijas jauno partizānu organizācijas”, LNJA Balvu grupas) darbību 1945.gadā. Pētījuma gaitā noskaidrots, ka jaunatnes pretošanās kustībā iekļāvās jaunieši, kas nevardarbīgā veidā pretojās padomju okupācijas režīmam, piemēram, izplatīja pretpadomju skrejlapas un formēja pagrīdes organizācijas, kas atbalstīja nacionālos partizānus ar ieroču, munīcijas, pārtikas un medikamentu sagādi. Jaunatnes pretošanās sagrāves iemesls bija jauniešu pieredzes, konspirācijas iemaņu trūkums un LPSR drošības iestāžu darbība, kas rezultējās ar pagrīdes organizāciju likvidāciju un dalībnieku arestiem.

The aim of the Bachelor’s thesis is to explore the youth resistance movement – the youth resistance organizations of Viļaka and Balvi schools (“LNJA Viļakas branch”, “The Young Partisan’s Organization of Free Latvia”, LNJA Balvi group) in 1945. During this research it was concluded that the youth resistance movement included young people who resisted the Soviet occupation regime in a non-violent way, for example, distributed ani-Soviet leaflets and formed underground organizations that supported the national partisans by procuring weapons, ammunition, food, and medicine. The reason for the failure of the youth resistance was the lack of experience and conspiracy skills of young people and the activity of the security institutions of the LSSR, which resulted in the liquidation of underground organizations and the arrests of their members.
Youth non-violent resistance in Latvia in 1945: the example of youth resistance organizations in Viļaka and Balvi schools
Keywords: Vēsture; Nacionālā pretošanās kustība; Padomju Latvija; pretpadomju organizācijas; partizāni; Ziemeļlatgale