Kalcija kanālu blokatoru aprite 3 dažādās aptiekās Rīgā laika periodā 2014.-2016. gads - Kotlere, Ilze (Latvijas Universitāte, 2018)
Strauji attīstoties nekontrolētai hipertensijai var rasties dažādas komplikācijas. Cilvēkam ar neārstētu arteriālo hipertensiju var attīstīties miokarda išēmija, rasties insults, miocītu apoptoze un fibroze kreisā kambara hipertrofijas dēļ. Maģistra darba mērķis ir apkopot un izpētīt kalcija kanālu blokatoru apriti 3 dažādās aptiekās Rīgā laika periodā 2014.- 2016. gads. Apkopojot iegūtos datus par kalcija kanālu blokatoru patēriņu var secināt, ka vairāk tiek patērēti dihidropiridīnu grupas kalcija kanālu blokatori. Vislielākais kopējais kalcija kanālu medikamentu patēriņš ir Torņkalna aptiekā, bet vismazākais Pleskodālē. Vispieprasītākie ir 3. paaudzes dihidropiridīni. Nekombinētie preparāti ir pieprasītāki par kombinētajiem, un to patēriņš 3 gadu laikā ir vienmērīgs, savukārt nekombinētajiem ir tendence samazināties.

Rapid development of uncontrolled hypertension may lead to various complications. A person with untreated arterial hypertension may develop myocardial ischaemia, stroke, myocyte apoptosis and fibrosis due to left ventricular hypertrophy. The aim of the master's thesis is to collect and investigate the circulation of calcium channel blockers in 3 different pharmacies in Riga in the period from 2014 to 2016. Summarizing the data on the consumption of calcium channel blockers, it can be concluded that more dihydropyridine calcium channel blockers are consumed. The highest total consumption of calcium channel drugs is in Tornkalns pharmacy, but the smallest in Pleskodale. The most demanded are 3-generation dihydropyridines. Uncombined preparations are more demanding than combined and their consumption is steady for 3 years, while uncombined ones tend to decrease.
Circulation of calcium channel blockers in 3 different pharmacies in Riga during the period from 2014 to 2016 year
Keywords: Farmācija; kalcija kanālu blokatori; hipertensija; aptieka; dihidropiridīni; nedihidropiridīni