Staru terapijas ar lēzeniem dozas gradientiem verificēšana - Bernāns, Alvis (Latvijas Universitāte, 2019)
Promocijas darbs ir veltīts staru terapijas plānu ar lēzeniem dozu gradientiem verifikācijai. Pašreiz nav efektīvas verifikācijas metodes staru terapijas plāniem, kur dozas sadalījumiem piemīt lielie lēzeno dozas gradientu apgabali. Šādi dozu sadalījumi veidojas, izmantojot telpiski segmentēto tā saukto “lauks lauka” apstarošanas metodi, kas tiek plaši pielietota krūts vēža staru terapijā. Darbā tiek analizēti gamma kritērija nederīguma iemesli un izstrādāts modificētais gamma kritērijs speciāli segmentētiem laukiem. Izstrādātā modificētā gamma kritērija lietojamība lēzeno dozas gradientu verifikācijai nodemonstrēta, izmantojot gan skaitliskus eksperimentus ar staru terapijas plānošanas sistēmā modelētiem plāniem, gan veicot fiziskus eksperimentus ar fantomu apstarošanu. Promocijas ir darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms sastāda 79 lappuses. Darbs satur 51 attēlu, 16 tabulas un tajā izmantots 41 literatūras avots.

The aim of the PhD thesis is to develop a new method for the verification of radiotherapy treatment plans with flat dose gradients. There is no effective tool for such verification in the case of radiation fields having large areas of low dose gradients. Such fields appear in so-called field-in-field technique, widely used nowadays for breast cancer therapy. The usability of the developed modified gamma criterion for the verification of low-dose gradient fields was demonstrated using both numerical experiments with plans simulated in the planning system and physical experiments with phantom irradiation. The modified gamma criterion detects errors where commercially available gamma evaluation tools has failed. The developed method for verification of the field-in-field plans on the base of the modified criterion was validated using clinical treatment plans. The doctoral thesis is written in Latvian and consist of 79 pages. The thesis contains 51 Figures, 16 Tables; the list of literature contains 41 titles.
Verification of the radiotherapy treatment plans with flat dose gradients
Keywords: Fizika; Medicīniskā fizika; Medical physics