Nelokāmo divdabju un daļēji lokāmā divdabja lietojums latviešu valodā - Pommere, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā tiek pētīts nelokāmo divdabju un daļēji lokāmā divdabja lietojums latviešu valodā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt nelokāmo divdabju un daļēji lokāmā divdabja lietojumu un parādīt, kā šie divdabji funkcionē latviešu valodā, analizējot dažādus piemērus, kuros ir nelokāmie divdabji un daļēji lokāmais divdabis. Piemēri ir ņemti no interneta medijiem www.delfi.lv un www.tvnet.lv , drukātā medija „Auseklis” un populārzinātniskā vēstures žurnāla „Ilustrētā Pasaules Vēsture” numuriem, daiļliteratūras, publicistikas, un arī no citām interneta vietnēm (http://osports.lv, www.la.lv, www.focolare.lv , www.pasakas.net un www.pasakas.eu) . Bakalaura darbā ir aprakstīti nelokāmie divdabji un daļēji lokāmais divdabis, sekundāri predikatīvi komponenti un divdabja teicieni, nelokāmā divdabja ar am(ies)/-ām(ies) saistījumi ar darītājiem akuzatīvā un nominatīvā, nelokāmā divdabja ar -ot(ies) saistījumi ar darītājiem akuzatīvā un datīvā, nelokāmā divdabja ar -am(ies)/-ām(ies) paralēlais lietojums ar palīgteikumiem, daļēji lokāmā divdabja saistījums ar darītāju nominatīvā un lietojums izteicēja funkcijā un nelokāmo divdabju un daļēji lokāmā divdabja sinonīmiskie lietojumi.

The Use of Indeclinable and Semi-declinable particles in Latvian is studied in Bachelor. The objective of this Bachelor is to research the use of indeclinable and semi-declinable particles in Latvian and show how these particles function in Latvian, analyzing different examples which have the Indeclinable and Semi-declinable particles. The examples are taken from internet media www.delfi.lv and www.tvnet.lv , the printed media „Auseklis” and a popular-science magazine „Ilustrētā Pasaules Vēsture” issues , fiction, journalism and also from other Internet sites (http://osports.lv, www.la.lv, www.focolare.lv , www.pasakas.net and www.pasakas.eu) . In this Bachelor there are described indeclinable and semi-declinable particles, secondary predicative components and partipical sayings, indeclinable particle with -am(ies) /-ām(ies) connections with subjects in accusative and nominative , indeclinable particle with -ot(ies) connections with subjects in nominative and dative indeclinable particle with -am(ies)/-ām(ies) parallel use with subordinate clauses, semideclinable particle with subjects in nominative and use in predicate function and indeclinable and semideclinable particles synonymous uses.
The Use of Indeclinable and Semi-Declinable Particles in Latvian
Keywords: Filoloģija; nelokāmais divdabis; daļēji lokāmais divdabis; aprakstošā metode; aizvietošanas metode; transformatīvā metode