Pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļdarbībā 1. vecumposma bērniem - Antanoviča, Polīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba temats: Pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļdarbībā 1. vecumposma bērniem Darba autore: Polīna Antanoviča Pētījuma mērķis: Teorētiski un praktiski izpētīt rotaļdarbības lomu 1. vecumposma bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstībā pirmsskolas izglītības vidē. Atslēgas vārdi: Pašapkalpošanās prasmes, rotaļdarbība, 1. vecumposms, roku mazgāšana, zobu tīrīšana, ēšana, ģērbšanās. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, empīriskās daļas, secinājumiem, literatūras un citu avotu saraksta. Teorētiskajā daļā darba autore ir apkopojusi un analizējusi informāciju no dažādiem avotiem par pašapkalpošanās prasmēm, rotaļām un pirmsskolas 1. vecumposmu. Kā arī, izpētot dažādus teorētiskos avotus, darba autore izdarīja secinājumus par rotaļdarbības lomu pašapkalpošanās prasmju attīstībā 1. vecumposma bērniem. Empīriskajā daļā autore pētīja pašapkalpošanās prasmju līmeni (roku mazgāšanas, zobu tīrīšanas, ēšanas un ģērbšanās prasmes) konkrētā 1. vecumposma bērnu grupā, pamatojoties uz sākotnējiem novērojumiem un izvērtēšanu, izveidoja rotaļnodarbību plānu pašapkalpošanās prasmju attīstībai un veica pētījumu 2 mēnešu garumā. Darba autores veiktais pētījums liecina, ka regulāri piedāvātās mērķtiecīgās un piemērotās vecumam un interesēm rotaļnodarbības sniedz nozīmīgu ieguldījumu bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstībā. Kvalifikācijas darbs saturs: 44 lapaspuses, 2 nodaļas, 7 apakšnodaļas, 2 tabulas, 10 attēli, no kuriem ir 4 diagrammas, 39 literatūras un citi avoti latviešu valodā un svešvalodās.

Subject of Qualification Work: Promoting self-care skills through play activities in the first stage of education Author of the work: Polina Antanovicha Aim of the study: to investigate theoretically and practically the role of play activities in the development of self-care skills in pre-school educational environment. Keywords: self-care skills, play activities, the first stage of education, hand washing, brushing teeth, eating, dressing. The qualification thesis consists of an introduction, theoretical part, empirical part, conclusions, list of references and other sources. In the theoretical part the author has collected and analysed information from different sources on self-care skills, play and pre-school stage 1. The author of the theoretical part of the thesis has also studied various theoretical sources and has drawn conclusions about the role of play in the development of self-service skills in children in the 1st age group. In the empirical part, the author investigated the level of self-care skills (hand washing, brushing teeth, eating and dressing skills) in a specific group of children in the 1st age group, based on initial observations and evaluation, created a play plan for the development of self-care skills and carried out a study for 2 months. The author's research shows that regular, targeted and age- and interest-appropriate play activities make a significant contribution to the development of children's self-care skills. Content of the qualification: 44 pages, 2 chapters, 7 sub-chapters, 2 tables, 10 pictures, including 4 diagrams, 39 references and other sources in Latvian and foreign languages.
Promoting self-care skills through play activities in the first stage of education
Keywords: Izglītības zinātnes; Pašapkalpošanās prasmes; Rotaļdarbība; 1. vecumposms; Roku mazgāšana; Zobu tīrīšana