Meža biotopu gradienta ietekme uz skrejvaboļu (Coleoptera: Carabidae) sabiedrībām Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā Limbažu un Salacgrīvas mežniecībās - Biļdina, Margarita (Latvijas Universitāte, 2013)
Skrejvaboles ir labi vides kvalitātes bioindikatori, taču Latvijā trūkst informācijas par to ekoloģiju un iespējām izmantot skrejvaboles vides traucējumu novērtēšanai. Darba mērķis ir raksturot skrejvaboļu sugu sastāvu, īpatņu skaitu un sabiedrības dažādos meža biotopos, kā arī noskaidrot svarīgākos biotiskos un abiotiskos faktorus, kas ietekmē skrejvaboļu sabiedrības. Pētījums veikts Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta mežos pie Vitrupes, ievācot skrejvaboles ar Bārbera tipa lamatām un iegūstot datus par augu sugu projektīvajiem segumiem, kokaudzes formulu, augsnes pH, mitrumu, noēnojumu. Kopumā ievāktas 6050 skrejvaboles, kas piederēja 60 sugām. Dažādos mežos ir dažādas skrejvaboļu sabiedrības, visatšķirīgākie ir damakšņi un slapjie damakšņi. Slapjās gāršas ir specifiski mežu tipi ar daudzām indikatorsugām. Skrejvaboļu sugu un īpatņu skaitu ietekmē veģetācija, atmirusī koksne, kā arī augsnes mitrums. Augsnes pH un noēnojuma ietekme nav būtiska.

Carabid beetles are good bioindicators of environmental quality, however there is lack of information about their ecology and possibility to use them to evaluate environmental problems in Latvia. The aim of this work is to characterize species composition, number of individuals and communities of carabid beetles, and to find out most important biotic and abiotic factors, which influence carabid beetle communities. The research was done in forests of Ziemeļvidzeme Biosphere Reserve near Vitrupe, beetles were caught by use of pitfall traps. Also data about the cover of plant species, stand formula, soil pH, moisture and shading were collected. Together 6050 beetles belonging to 60 species were collected. Different forest types have different carabid beetle communities. Dryopteriosa is a specific forest type with many indicator species. Number of beetle species and individuals is influenced by vegetation, dead wood and soil moisture. Influence of soil pH and shading is not significant.
An influence of forest habitat gradient on communities of carabid beetles (Coleoptera: Carabidae) in Ziemeļvidzeme Biosphere Reserve territory, Limbaži and Salacgrīva forestries
Keywords: Bioloģija