Tetrahidrofurāna sintēze skābajos jonu šķidrumos - Rasiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā pētīta tetrahidrofurāna iegūšana, dehidratējot 1,4-butāndiolu skābā vidē. Kā katalizatori izmantotas skābes un Brensteda skābie jonu šķidrumi. Sintezēti vairāki skābie jonu šķidrumi, to tīrība un identifikācija veikta ar AEŠH/MS/MS metodi. Izvērtēta jonu šķidruma anjona un alkilgrupas garuma ietekme uz dehidratācijas reakcijas iznākumu. Reakcijas produkta tīrība un identifikācija veikta ar GH/MS. Ūdens saturs produktā noteikts ar Karla Fišera titrēšanu. Pēc reakcijas reģenerēts 3-(1-piridīnio)-propān-1-sultons.

The synthesis of tetrahydrofuran from 1,4-butanediole via dehydratation in acidic media was investigated for this paper. Several acids and Bronsted acidic ionic liquids were used as catalysts. Acidic ionic liquids were synthesized, identification and purity tested with HPLC/MS/MS. The influence of ionic liquid structures on dehydratation output was discussed. Identification and purity of THF was tested with GC/MS. Content of water in product was measured with Karl Fischer titration. After the reaction, 3-(1-pyridinio)-propane-1-sultone was recovered.
Synthesis of tetrahydrofuran in acidic ionic liquids
Keywords: Ķīmija