DSML rīku definēšanas metodes un to realizācija - Liepiņš, Renārs (Latvijas Universitāte, 2015)
Promocijas darbā ir apskatītas divas jaunas pieejas DSML rīku definēšanas jomā - modeļu bāzētā un ontoloģiju bāzētā. Pētījumi un izstrādes ir veikti rīku būves platformas GRAF kontekstā, novedot to līdz praktiskam lietojumam, kā arī piedāvājot tās nākotnes attīstības virzienus. Modeļu bāzētā virziena galvenais autora ieguldījums ir jauna efektīva transformāciju valoda lQuery, kas ir specifiski pielāgota transformāciju aprakstīšanai, kas parādās grafisko rīku būvē. Ontoloģiju bāzētajā pieejā tiek aplūkota iespēja balstīt rīku būves platformu uz ontoloģijām un to secinātājiem. Tās sasniegšanai ir izstrādāts konceptuāli jauns metamodelis un notācija ontoloģiju valodai OWL. Tiek piedāvāts veids kā ontoloģiju valodu OWL paplašināšanāt ar transformāciju valodu izteiksmēm. Metamodelis kopā ar paplašināšanas iespēju kalpo kā pamats nākotnes rīku būves platformai.

In this thesis, two new approaches for Domain-specific modeling language tool definition are considered – the model-based approach and the ontology-based approach. The research is done in the context of the tool building platform GRAF developed at IMCS UL, first by investigating the technologies needed for its implementation, and secondly, by developing a vision and base components for its future evolution. In the model-based direction, the main result is a new efficient transformation language lQuery that is specifically designed for tool building tasks. In the ontology-based direction, the author proposes a vision and architecture for the future version of the platform, that will use ontologies as the base metamodeling layer. To approach the vision, the author has developed a conceptually new metamodel and notation for the ontology language OWL and an orthogonal extension of OWL with transformation language expressions for the non-monotonic reasoning tasks. Keywords: graphical tool building platform, domain-specific languages, transformation language, ontology-based development
Definition Methods and Implementation of Domain-Specific Modeling Language Tools
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Datorzinātnes; Datorzinātne; Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne